Cioloș: Convergența reală trebuie să fie adevăratul proiect de țară, convergența nominală decurge din ea

Cioloș: Convergența reală trebuie să fie adevăratul proiect de țară, convergența nominală decurge din ea
scris 15 mar 2016

Convergența reală, reprezentantă de nivelul de dezvoltare a țării, ar trebui sa fie adevăratul proiect de țară, iar convergența nominală, în vederea aderării la moneda euro, decurge din prima condiție, a declarat, marți, premierul Dacian Cioloș la conferința Growth Forum, organizată de Profit.ro la BNR.

Cioloș a arătat că la nivel politic trebuie asumată această convergență reală, care trebuie să se vadă în gradul de dezvoltare a României, în capacitatea economiei de a susține pe termen lung “o eventuală aderare la zona euro”.

Urmărește-ne și pe Google News

Premierul a remarcat că România și-a asumat obligația să adopte moneda euro fără a defini altfel momentul trecerii decât prin criteriile clasice. Cioloș a subliniat însă că trecerea la momeda euro este o expresie a unui proces de convergență reușit.

“În ultima perioadă am tot fost întrebat mereu de ce mai dorim, ca țară, să fim parte a unor proiecte europene care trec prin momente grele, cum ar fi aderarea la spațiul Schengen sau chiar aderarea la zona euro. Cred că e important să ne menținem aceste ținte nu ca un scop în sine, ci în primul rând pentru a ne dovedi nouă înșine că suntem în măsură să respectăm și să integrăm în modul nostru de dezvoltare anumite criterii care sunt de bun simț, dincolo că ele sunt criterii pentru a avea acces la un spațiu european în care într-adevăr se iau deciziile și în care se definește viitorul Uniunii Europene. Deci, dacă vrem să fim parte a Uniunii Europene și parte completă a procesului decizional și a locului în care se definește viziunea și viitorul Europei, cred că avem nevoie să ne asumăm și aderarea la aceste diferite sfere de dezvoltare europeană”, a declarat Dacian Cioloș la Growth Forum - Strategia de dezvoltare a României și convergența la euro.

Cionca, CITR Group: Băncile arată disponibilitate pentru a credita companiile în dificultate, dar normele BNR nu o permit CITEȘTE ȘI Cionca, CITR Group: Băncile arată disponibilitate pentru a credita companiile în dificultate, dar normele BNR nu o permit

Guvernul va transmite Comisiei Europene în primăvara acestui an, cel mai târziu în luna aprilie, un nou program de convergență prin care România va trebui să anunțe dacă menține anul 2019 ca moment pentru adoptarea monedei euro sau va amâna această dată pe care niciun oficial nu o consideră acum fezabilă, ci doar un mesaj politic de stabilitate și încredere în economie.

Cioloș: Convergența reală trebuie să fie adevăratul proiect de țară, convergența nominală decurge din ea
viewscnt
Afla mai multe despre
growth forum
euro
convergenta
aderare
ciolos