Cioloș vrea să vină în Parlament pentru a-i forța pe deputați să voteze legile achizițiilor. Deputații amână însă iar votul

Cioloș vrea să vină în Parlament pentru a-i forța pe deputați să voteze legile achizițiilor. Deputații amână însă iar votul
scris 3 mai 2016

Premierul Dacian Cioloș i-a anunțat pe deputați că intenționează să asiste, miercuri, cu toți miniștrii, la votul din Camera Deputaților privind noile legi ale achizițiilor publice. Cioloș a anunțat că vrea să vină în Parlament după ce aceste legi nu au putut fi adoptate deoarece nu toți deputații au venit la ședință, deși Comisia Europeană a avertizat România că riscă sancțiuni dacă nu votează legile.

În același moment cu primirea scrisorii din partea premierului, deputații au amânat însă, din nou, sesiunea de vot final, programând-o săptămâna viitoare.

Urmărește-ne și pe Google News

Termenul limită impus de Bruxelles pentru adoptarea noilor legi ale achizițiilor a expirat pe 18 aprilie.

În ultimele două săptămâni, aceste documente nu au putut însă primi votul final al Camerei Deputaților, deoarece nu toți deputații au venit la ședință, cvorumul necesar nefiind astfel întrunit.

În urmă cu două săptămâni, la data limită, legile au fost votate pe articole, dar, două zile mai târziu, la votul final al plenului, numărul mic al deputaților veniți la ședință a blocat procedura de vot. 

Acum, premierul Cioloș le-a transmis deputaților o scrisoare în care amintește de riscurile cu care se poate confrunta România în relația cu Comisia Europeană.

"Subliniez din nou riscurile cu care se poate confrunta România pe plan extern, în relația cu Comisia Europeană, ținând cont de depășirea termenului limită impus pentru transpunerea Directivelor, element ce este de natură să ducă la inițierea procedurii de infringement din partea Comisiei Europene", le transmite Cioloș deputaților.

Șeful Executivului îi anunță, în acest context, că intenționează să vină miercuri, cu toți membrii Guvernului, la a treia încercare de vot din Camera Deputaților.

Potrivit ordinii de zi stabilite pentru miercuri, legile privind achizițiile - parte a priorităților legislative ale Guvernului pentru această sesiune - ar fi trebuit să fie votate, însă secretarul Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a precizat că miercuri nu va fi organizată o sesiune de vot final. Potrivit lui Ciolacu, deputații se vor reuni în plen pentru aprobarea proiectelor de lege abia săptămâna viitoare.

Astfel, Parlamentul l-a informat pe Dacian Cioloș, care a cerut să fie prezent miercuri la vot, că nu va fi discutat pachetul legislativ și i-a transmis să revină săptămâna viitoare, arată news.ro.

Marcel Ciolacu a spus că amânarea votului nu are legătură cu minivacanța de Paște, iar deputații au revenit la muncă, însă, potrivit unor surse din cadrul grupurilor parlamentare, Camera Deputaților nu ar fi putut asigura miercuri cvorum de lucru, mulți aleși fiind în continuare în teritoriu.

Noile legi ale achizițiilor publice, conținând sute de pagini care introduc o serie de modificări într-un sistem aplicat din 2006, dar modificat de atunci de peste 20 de ori, au fost prezentate detaliat de către Profit.ro aici și aici.

DOCUMENT Guvernul nu iartă companiile din energie de impozitul pe monopol, ci îl va păstra până în 2020 CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul nu iartă companiile din energie de impozitul pe monopol, ci îl va păstra până în 2020

În decembrie, și conducerea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice a cerut președintelui Senatului, într-un document aflat în posesia Profit.ro, ca parlamentarii să nu întârzie dezbaterea pachetului de legi privind achizițiile, astfel încât noile reguli să poată fi aplicate cel târziu din luna februarie a anului viitor, atenționând că eventuale întârzieri pot suspenda automat plățile pe toate programele cu finanțare europeană. Mesajul este transmis și în numele Ministerului Finanțelor.

Tot în decembrie, Camera de Comerț Americană în România (AmCham România), care reunește în prezent peste 400 de companii americane, internaționale și locale, a cerut adoptarea de urgență de către Parlament a pachetului de legi care reglementează domeniul achizițiilor publice, precum și aplicarea integrată a acestora.

La finele lunii martie, și premierul Dacian Cioloș a cerut liderilor deputaților din toate partidele să aprobe noile legi ale achizițiilor publice în regim de maximă urgență, avertizând că, în caz contrar, România riscă sancțiuni din partea Comisiei Europene, inclusiv procedura de infringement, pentru depășirea termenului impus de la Bruxelles.

Procedura de infringement presupune atenționarea unui stat membru UE de către Comisia Europeană pentru încălcarea unei obligații și, ulterior, acționarea statului respectiv în judecată la Curtea Europeană de Justiție, unde țara în cauză este amendată cu o sumă substanțială.

Criteriul de atribuire "calitate-preț" la atribuirea contractelor de achiziții publice va fi obligatoriu în cazul prestațiilor intelectuale, precum cele de consultanță/asistență tehnică, elaborare studii, proiectare, supervizare, aferente unor proiecte de complexitate ridicată, iar oferta câștigătoare va fi selectată prin aplicarea unui sistem de factori de evaluare, în care ponderea alocată factorului "preț" nu poate fi mai mare de 40%.

Acest principiu a fost introdus deja în proiectul normelor pentru viitoarele legi de achiziții publice, prevăzute să fie aplicate din primăvara acestui an, norme care pot fi citite integral aici.

viewscnt
Afla mai multe despre
cioloș
guvern
parlament
deputati
camera deputatilor
achizitii publice
legi
pachet
guvern
ue. comisia europeana
infringement