Comisia Europeană (CE) a menținut neschimbate estimările referitoare la creșterea economiei românești, la 4,2% în acest an și 3,7% în 2017, însă a avertizat din nou asupra implicațiilor legii dării în plată, care ar putea avea efecte negative "considerabile" în ceea ce privește încrederea investitorilor și perspectivele de creditare pe plan intern, potrivit previziunilor economice de primăvară, publicate marți.
"Pe plan intern, riscurile negative referitoare la perspectivele macroeconomice au crescut semnificativ, din cauza incertitudinii cauzate de adoptarea de către Parlament, în data de 13 aprilie, a legii dării în plată. Legea ar putea avea un impact negativ considerabil asupra încrederii investitorilor și a perspectivelor de creditare în intervalul analizat și chiar dincolo de acesta", se arată în raportul CE.
Comisia anticipează o creștere economică în România de 4,2% în 2016 și de 3,7% în 2017, la fel ca în raportul de iarnă, care a fost publicat la începutul lunii februarie. Avansul din acest an ar urma să fie sprijinit de creșterile salariale din sectorul public și de măsurile de relaxare fiscală.
În pofida creșterii economice robuste, deficitul bugetar se va adânci considerabil în orizontul analizat, pe fondul unor noi tăieri de taxe și al majorării cheltuielilor publice, potrivit raportului.
CITEȘTE ȘI CE: Legea privind darea în plată poate genera un risc sistemic, cu implicații asupra întregii economiiComisia estimează un deficit de 2,8% din PIB în 2016 și de 3,4% din PIB în 2017, sub prognozele din februarie, de 3%, respectiv 3,8% din PIB. Consumul privat va crește în acest an cu 6,9%, după o apreciere de 6,1% în 2015, însă investițiile în economie vor încetini la 5,5%, de la 8,8% în anul anterior.
În martie, CE a avertizat că șase state europene, respectiv România, Spania, Belgia, Croația, Finlanda și Italia, riscă să încalce legislația UE în ceea ce privește deficitul bugetar.
Creșterea economică din Europa ar urma să rămână moderată în 2016, având în vedere că performanța principalilor săi parteneri comerciali a scăzut, iar unii dintre factorii care au sprijinit până acum creșterea încep să piardă din intensitate, notează CE.
Comisia a revizuit în scădere estimările de creștere la nivelul Uniunii Europene și al zonei euro. Astfel, produsul intern brut al UE va avansa cu 1,8% în acest an și cu 1,9% în 2017, după o creștere de 2% în 2015, în timp ce economia zonei euro va încetini de la 1,7% anul trecut la 1,6% în acest an, urmând să accelereze până la 1,8% anul viitor.
CITEȘTE ȘI Dăianu: Băncile refuză restructurarea creditelor; va fi un acord politic internațional; așa s-a ajuns și la darea în platăÎn februarie, CE anticipa creșteri de 1,9%, respectiv 2% pentru economia UE în 2016 și 2017 și de 1,7% și 1,9% pentru zona euro.
"Creșterea economică își urmează cursul în Europa, în pofida unui mediu mai dificil pe plan mondial. Există indicii că eforturile politice încep să se traducă, treptat, prin crearea mai multor locuri de muncă și prin sprijinirea investițiilor. Mai avem însă multe de făcut în legătură cu problema inegalității. Redresarea din zona euro se menține neuniformă atât între statele membre, cât și între cei mai puternici și cei mai slabi membri ai societății. Acest lucru este inacceptabil și impune acțiuni ferme din partea guvernelor atât la nivel individual, cât și la nivel colectiv," a spus Pierre Moscovici, comisarul UE pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă.
Potrivit CE, climatul extern este dominat de incertitudini, printre factorii majori care ar putea afecta creșterea economiilor europene regăsindu-se încetinirea economiilor emergente, în special a pieței din China, alături de variațiile bruște ale cotațiilor petrolului și de un eventual Brexit.
Previziunile economice ale CE vor fi utilizate în cadrul pachetului de primăvară al semestrului european, care va conține recomandările fiscale ale executivului de la Bruxelles pentru fiecare stat UE.