Cine strigă „hoții”? Statul - principalul beneficiar al scumpirii gazelor

Cine strigă „hoții”? Statul - principalul beneficiar al scumpirii gazelor
scris 17 ian 2022

Oficialii statului român, în frunte cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, se întrec în identificarea de țapi ispășitori pentru majorarea prețului gazelor, de la furnizorii autohtoni la vechiul inamic de la Răsărit, Rusia. Explicațiile acestora sunt în parte pertinente, însă ignoră faptul că datele arată că cel mai mare câștigător al acestei evoluții este chiar statul pe care-l reprezintă. Atât prin majorarea încasărilor din impozitele pe producția internă și din cele indirecte, cât și prin aprecierea participațiilor pe care statul le deține la principalii producători sau prin dividendele și impozitul pe profit încasat de la aceștia.

Cel mai mare producător de gaze din România, Romgaz, la care statul român deține o participație de 70%, a raportat în primele luni ale anului trecut o creștere de 51,11% - sau 242,1 milioane lei - a impozitelor pe producție achitate către stat (care nu includ accizele, TVA sau impozitul pe profit) comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Urmărește-ne și pe Google News

Iar prețurile la gaze au explodat practic în trimestrul al IV-lea, care nu este cuprins în raportarea Romgaz.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Astfel, cheltuielile cu redevențele ale Romgaz s-au majorat în primele luni ale anului trecut cu 214,2 milioane lei (+161,35%), în principal ca urmare a creșterii prețului de referință luat în calculul acestei taxe (prețul de pe bursa austriacă CEGH), dar și a creșterii producției extrase (+ 16%), iar cele cu impozitul pe veniturile suplimentare au fost mai mari cu 29,0 milioane lei (+8,64%).

FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs CITEȘTE ȘI FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs

Cu alte cuvinte, încasările statului din impozitele pe producție plătite de Romgaz s-au majorat de la 474 milioane lei în primele trei trimestre din 2020 la aproximativ 716 milioane lei în aceeași perioadă a anului trecut.

Dacă la această sumă adăugăm numai impozitul pe profit aferent acestei perioade, de 165 milioane lei, rezultă că statul român a încasat de Romgaz o sumă aproape egală profitului net raportat de companie pe primele 9 luni ale anului trecut, de 942 milioane lei.

Similar în cazul OMV Petrom, companie la care statul român deține o participație de 20,63%. Cheltuielile cu taxele aferente producției au crescut de la 710 milioane lei, în primele trei trimestre ale anului 2020, la 868 milioane lei în perioada similară a anului trecut, în pofida unei scăderi a producției cu 10%.

Dacă adăugăm și impozitul pe profit aferent acestei perioade, de 316 milioane lei, rezultă încasări de aproape 1,2 miliarde lei, reprezentând 72% din profitul net raportat de OMV Petrom pentru această perioadă.

Philip Morris International începe comercializarea în România a dispozitivului lil SOLID 2.0 introdus de IQOS pentru a accelera progresul către un viitor fără fum CITEȘTE ȘI Philip Morris International începe comercializarea în România a dispozitivului lil SOLID 2.0 introdus de IQOS pentru a accelera progresul către un viitor fără fum

Motivul acestor creșteri ale veniturilor statului: impozitele multe și extrem de ridicate achitate de sectorul de producție de gaze autohton. Astfel producătorii achită redevențe, stabilite în procent ce variază între 3,5% - 13% (progresiv în funcție de cantitatea produsă într-un trimestru calendaristic), aplicat asupra valorii producției. La rândul ei, valoarea producției este stabilită înmulțind cantitatea produsă cu prețul de referință determinat pe baza indicelui bursier de pe hub-ul CEGH din Austria. Pe lângă acestea, producătorii interni mai plătesc impozitul asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale, care ajunge până la 80% asupra veniturilor suplimentare aferente prețurilor practicate ce depășesc 85 lei/MWh.

În ceea ce privește producția offshore (pe care doar OMV Petrom o efectuează în prezent), statul încasează și în acest caz un impozit asupra veniturilor suplimentare, care se determină prin aplicarea unor procente stabilite în funcție de prețurile practicate, procente care ajung la 70%.

Iar aceste calcule nu includ încasările statului din celelalte impozite indirecte, în special TVA, care s-au majorat proporțional cu creșterea prețului gazelor.

În plus, ca principal acționar al Romgaz și acționar minoritar al OMV Petrom, statul profită și de aprecierea acțiunilor celor două companii ca urmare a evoluției prețurilor gazelor.

Astfel, cotația Romgaz s-a majorat la 38,35 lei, cu aproximativ 50% față de minimul înregistrat în 2020.

Susținuți de Orange Fab, românii de la uRADMonitor au construit o rețea de monitorizare a calității aerului ce se bucură de succes în țară și peste hotare CITEȘTE ȘI Susținuți de Orange Fab, românii de la uRADMonitor au construit o rețea de monitorizare a calității aerului ce se bucură de succes în țară și peste hotare

Dacă participația deținută de statul român la Romgaz la începutul trimestrului al patrulea al anului 2020 valora 6,88 miliarde de lei, în prezent se ridică la 10,35 miliarde lei.

Numai în acest an, cotațiile Romgaz au crescut cu peste 20%.

O evoluție similară au înregistrat și acțiunile OMV Petrom, care au crescut față de minimul din 2020 cu aproape 70%, tranzacționându-se în prezent la un preț de 0,49 lei.

Astfel, valoarea participației statului la OMV Petrom a crescut în doi ani de la 3,4 miliarde lei la peste 5,27 miliarde lei.

În ceea ce privește valoarea dividendelor aferente anului 2021 încasate de la cele două companii, probabil că se va situa la un nivel maxim istoric, mai ales că rezultatele pe trimestrul al patrulea, în care prețurile gazelor au explodat, ar trebui să fie unele record, pentru ambele companii.

În cazul electricității, de exemplu, vineri, Profit.ro a anunțat că scumpirea galopantă a energiei electrice din ultimele 12 luni a dus valoarea companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător local de profil, la 42,6 miliarde la finalul anului 2021.

Creșterea reprezintă o urcare cu 66% peste nivelul din urmă cu un an, de 25,6 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
gaze
impozite
cotații
acțiuni
romgaz
omv petrom