Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a crescut cu 2,6% (serie brută), respectiv cu 2,5% (serie ajustată) în primele opt luni din 2015, comparativ cu perioada similară din 2014, dar a scăzut semnificativ în luna august față de luna precedentă, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).
Astfel, cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a scăzut în luna august, față de iulie 2015, cu 5,2% (serie brută) și cu 4,9% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate.
Comparativ cu aceeași perioadă din 2014, cifra de afaceri din comerțul cu ridicata a crescut cu 1,5% (serie brută) și cu 0,6% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit datelor INS, cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, în luna august 2015, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, s-a redus pe ansamblu cu 5,2%, ca urmare a scăderii comerțului cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii (-15,4%) și a comerțului cu ridicata specializat al altor produse (-6,8%).
De asemenea, au fost înregistrate scăderi în activitățile de intermediere în comerțul cu ridicata (-5,9%), comerțul cu ridicata altor mașini, echipamente și furnituri (-4,3%), comerțul cu ridicata nespecializat (-3,7%), comerțul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-2,7%) precum și în comerțul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor și al tutunului (-2,1%). În schimb, comerțul cu ridicata al echipamentului informatic și de telecomunicații a crescut cu 2,8%.
În funcție de zilele lucrătoare și de sezonalitate, cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie ajustată, a scăzut pe ansamblu cu 4,9% în luna august 2015, comparativ cu luna precedentă, în urma scăderii comerțului cu ridicata specializat al altor produse (-5,5%), în comerțul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor și al tutunului (-4,0%).
Scăderi au mai fost înregistrate în comerțul cu ridicata al altor mașini, echipamente și furnituri (-3,1%), comerțul cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii (-2,2%), activităților de intermediere în comerțul cu ridicata (-1,4%) și a comerțului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-0,8%). Creșteri au fost înregistrate doar în comerțul cu ridicata al echipamentului informatic și de telecomunicații (+3,1%) și în comerțul cu ridicata nespecializat (+1,0%) .
Comparativ cu luna august 2014, cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a înregistrat în august 2015 (serie brută) o creștere cu 1,5% ca urmare a creșterii comerțului cu ridicata al echipamentului informatic și de telecomunicații (+16,1%), comerțului cu ridicata nespecializat (+10,2%), comerțului cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii (+6,7%), comerțului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor și al tutunului (+6,2%) și comerțului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+2,8%).
Potrivit datelor INS, în august 2015, s-au înregistrat scăderi în comerțul cu ridicata al altor mașini, echipamente și furnituri (-21,7%), activitățile de intermediere în comerțul cu ridicata (-9,8%) și comerțul cu ridicata specializat al altor produse (-2,5%).
Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în luna august 2015, comparativ cu luna corespunzătoare din 2014, în termeni nominali, a crescut cu 0,6%, ca urmare a creșterii comerțului cu ridicata al echipamentului informatic și de telecomunicații (+10,1%) și a comerțului cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii (+9,8%).
Totodată, au mai fost creșteri în comerțul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor și al tutunului (+5,6%) și comerțul cu ridicata nespecializat (+5,5%). INS relevă scăderi, în perioada menționată, în comerțul cu ridicata al altor mașini, echipamente și furnituri (-19,7%), activitățile de intermediere în comerțul cu ridicata (-7,2%), comerțul cu ridicata specializat al altor produse (-1,2%) și în comerțul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-0,4%).
În primele opt luni din 2015, comparativ cu aceeași perioadă din 2014, cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, în termeni nominali, a înregistrat o creștere cu 2,6% datorită creșterii comerțului cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii (+16,9%), comerțului cu ridicata al echipamentului informatic și de telecomunicații (+12,0%) și comerțului cu ridicata nespecializat (+11,3%).
Au mai fost înregistrate creșteri, în perioada menționată, în comerțul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor și al tutunului (+3,4%) și comerțului cu ridicata specializat al altor produse (+1,6%), iar scăderi au fost în comerțul cu ridicata al altor mașini, echipamente și furnituri (-6,9%), comerțul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-3,5%) și activitățile de intermediere în comerțul cu ridicata (-2,3%).
Pe serie ajustată, cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere cu 2,5%, în termeni nominali, în primele opt luni din acest an, datorită creșterii comerțului cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii (+14,4%), comerțului cu ridicata nespecializat (+8,8%) și comerțului cu ridicata al echipamentului informatic și de telecomunicații (+8,7%).
Alte creșteri au mai fost în comerțul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor și al tutunului (+3,1%) și comerțul cu ridicata specializat al altor produse (+1,4%).
Datele INS arată scăderi pentru perioada menționată în activitățile din comerțul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-3,3%), în comerțul cu ridicata al altor mașini, echipamente și furnituri (-2,8%) și în activitățile de intermediere în comerțul cu ridicata (-0,2%).
Sursa: Agerpres