Măsurile de carantinare a economiei și populației vor conduce la o reducere abruptă a cererii de carburanți de 45% în trimestrul al doilea, comparativ cu perioada similară a anului trecut, după ce la finalul lunii martie cererea s-a micșorat cu 30%, estimează CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere.
“Ne așteptăm la o reducere a cererii de carburanți pe trimestrul al doilea, de 45% de la an la an, iar pentru întreg anul, la una de 20%. În acest sens am redus rata de utilizare a rafinăriei la puțin peste 80%, ceea ce ne permite să prelucrăm țiței românesc. În plus, în perioada următoare, rafinăria va intra și în revizie”, a afirmat CEO-ul OMV Petrom.
În ceea ce privește evoluția anuală a cererii de gaze și electricitate, Verchere a estimat o reducere a cererii anuale de 10-20%, respectiv 5-10%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Reducerea vânzărilor de carburanți va afecta și bugetul de stat, care ar putea încasa din accize (plus TVA aferenta) o sumă mai mică cu aproximativ un miliard de lei lunar, 3 miliarde în minus pe întreg trimestrul al 2-lea.
OMV Petrom și-a revizuit estimarea privind prețul mediu al petrolului Brent (de referință pe piața europeană și autohtonă) pentru 2020 de la 60 de dolari pe baril la 40 de dolari pe baril, ca urmare a crizei Coronavirusului și prăbușirii cererii ca urmare a carantinării economiei și populației. Noua estimare este extrem de optimistă, fiind dublă față de actuala cotație a țițeiului Brent, de aproximativ 21 dolari/baril. Optimismul companiei reiese și din ajustările de depreciere a imobilizărilor corporale efectuate, de doar 28 milioane de lei. Cu toate acestea, compania nu exclude o depreciere viitoare a imobilizarilor corporale variind intre 1,2 și 1,5 miliarde lei.
CITEȘTE ȘI OMV Petrom și-a redus cu o treime estimarea privind prețul petrolului și a efectuat reevaluări de active de 28 milioane lei. Compania nu exclude deprecieri suplimentare de 1,5 miliarde leiPotrivit directorului financiar al companiei, Alina Popa, deprecierea de 28 milioane de lei rezultă din revizuirea prețului petrolului pe termen scurt la 40 dolari/baril pentru 2020 (scădere de la 60 dolari/baril), respectiv 50 dolari/baril pentru 2021 (scădere de la 70 dolari/baril).
Posibila depreciere viitoare de 1,2-1,5 miliarde de lei ar rezulta dintr-o revizuire a prețului petrolului pe termen lung, de la 75 dolari pe baril, cât este în prezent la 60 dolari pe baril.
OMV Petrom, care și-a alcătuit bugetul inițial pentru 2020 pe un preț mediu al barilului de 60 de dolari pentru 2020, a precizat în luna martie că o scădere cu un dolar a prețului barilului va avea un impact negativ de 20 de milioane euro asupra rezultatelor companiei. Cu alte cuvinte, dacă prețul mediu pentru acest an va fi cel estimat mai nou de 40 de dolari pe baril, impactul total asupra rezultatelor OMV Petrom ar fi de 400 milioane de euro.