Economia Statelor Unite va avea nevoie de doi ani și de alte mii de miliarde de dolari din partea Congresului și a Rezervei Federale (Fed) pentru a-și reveni complet din criza provocată de pandemia noului coronavirus, potrivit unui sondaj realizat de Fed și CNBC în rândul analiștilor.
Rezerva Federală a alocat deja o sumă fără precedent de 6.450 de miliarde de dolari, iar cei 36 de participanți la sondaj au spus că fondurile de susținere vor urca în medie la 9.800 de miliarde de dolari, scrie News.ro.
Fondurile suplimentare vor fi oferite până la sfârșitul actualului trimestru, potrivit analiștilor.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Ministrul Finanțelor anunță: Prelungirea șomajului tehnic poate fi o variantă pentru firmele ținute în continuare închise de către statCongresul, care a aprobat fonduri de 2.500 de miliarde de dolari, le va suplimenta cu 2.000 de miliarde de dolari.
“Opinia mea este că virusul în sine va dispărea în decurs de un an, dar impactul social și economic va fi mult mai lung”, a declarat John Kattar, director de investiții la Ardent Asset Management.
Jack Kleinhenz, economist șef la National Retail Federation, a spus că ”Politicile de reacție au fost corecte, dar acestea au nevoie de timp pentru a-și face efectul în economice și în sectoarele țintite...Multe afaceri mici sunt în pericol”.
În pofida ajutorului uriaș, respondenții anticipează că rata șomajului va urca la 19% până în luna august. Rata șomajului ar urma să scadă treptat până în decembrie la 11 și la 7% până la sfârșitul lui 2021, care ar fi un nivel duplu dață de cel anterior crizei.
”Cu creșterea șomajului și a numărului de firme închise...perspectivele unei redresări puternice sunt depășite de perspectiva mult mai realistă a unei perturbări structurale de lungă durată”, a spus Lindsey Piegza, economistă șefă la firma Stifel.
O proporție de 3% dintre analiști consideră că economia nu își va reveni în totalitate până în trimestrul al doilea al anului 2022. Dar 19% anticipează că economia își va reveni până la sfârșitul acestui an, în timp ce alți 19% cred că acest lucru se poate întâmpla chiar mai rapid, ceea ce reflectă gama largă de opinii legate de viteza și forța redresării.
”În timpul pandemiei, producția și consumul au fost în mare parte amânate, nu pierdute. Acest fapt mă determină să cred că economia va înregistra o redresare în V, la începutul trimestrului al treilea din 2020”, a scris Rob Morgan, director pentru strategie de marketing la firma US Energy Advisors.
În medie, respondenții anticipează că PIB-ul SUA va scădea cu 24% în acest trimestru, declin urmat de o creștere de 4,7% în trimestrul al treilea și o evoluție solidă în trimestrul patru. Creșterile nu vor putea compensa însă pierderile din primul semestru, pe ansamblul acestui an fiind prognozat un declin de 5%.
Mark Zandi, economist șef la agenția de rating Moody’s Analytics, consideră că descoperirea unui vaccin este esențială pentru ca economia să își revină.
”Până atunci, orice redresare va fi dificilă, caracterizată de blocarea creșterii și de o rată a șomajului aproapiată de 10%. Și, chiar și atunci, nu ne vom reveni complet înainte de jumătatea deceniului”, a apreciat Zandi.
Dobânda de politică monetară a Fed va rămâne aproape de zero în acest an și va urca la 1,9% în 2021, potrivit analiștilor.
Sondajul a fost realizat săptămâna trecută, de joi până sâmbătă.