Schema de ajutor de stat pentru investiții cu impact major în economie, cunoscută investitorilor ca Schema 807, va fi modificată pentru a crește plafonul investițiilor necesare pentru a accesa acest program, de la 1 milion de euro în prezent la 10 milioane de euro sau chiar mai mult, a anunțat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, la Profit TV, în emisiunea Profit LIVE, transmisă începând cu ora 17.30 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală.
Ministrul s-a declarat nemulțumit că pragul prea jos, redus la 1 milion de euro în mandatul precedentului guvern, susținut de PSD, încarcă Ministerul Finanțelor cu analiza multor dosare care nu se califică pentru ajutorul de stat. Plafonul s-a mai situat la 10 milioane de euro în 2018.
"Este schema aceea 807, unde statul acordă facilități investitorilor. A fost redus pragul la 1 milion de euro, ceea ce mi se pare penibil. Vom reface acest program pentru investitorii mari, cei care aduc, să zicem, peste 10 milioane de euro, în România, acolo să existe facilitățile. Pentru că acum facem mai multă muncă pe dosare și vedem că nu se califică acele companii. De aceea vrem să refacem acest program, pentru că este foarte cunoscut de către investitorii mari. Dar va fi pentru investiții de peste 10 milioane de euro, spun eu, dar poate chiar mai mult. Vrem să aducem în România investitori care au ocolit țara, dar s-au oprit pe la vecinii noștri", a spus Cîțu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La cea mai recentă sesiune de semnare de acorduri de finanțare prin această schemă de ajutor de stat, din septembrie anul trecut, țapte companii au primit fonduri.
Până la momentul respectiv, au fost aprobate prin această schema de ajutor de stat 35 proiecte de investiții cu o valoare totală de aproximativ 3,58 miliarde lei, ajutorul aprobat pentru finanțarea acestora fiind în valoare de 1,29 miliarde lei.
Este schema aceea 807, unde statul acordă facilități investitorilor. a fost redus pragul la 1 milion de euro, ceea ce mi se pare penibil. Vom reface acest program pentru investitorii mari, cei care aduc, să zicem, peste 10 milioane de euro, în România, acolo să existe facilitățile. Pentru că acum facem mai multă muncă pe dosare și vedem că nu se califică acele companii. De aceea vrem să refacem acest program, pentru că este foarte cunoscut de către investitorii mari. Dar va fi pentru investiții de peste 10 milioane de euro, spun eu, dar poate chiar mai mult. Vrem să aducem în România investitori care au ocolit țara, dar s-au oprit pe la vecinii noștri.