Chirițoiu: Statul intervine prea mult în economie, încercăm să oprim inițiative care vin din diferite direcții

Chirițoiu: Statul intervine prea mult în economie, încercăm să oprim inițiative care vin din diferite direcții
Profit.ro
Profit.ro
Ovidiu Tempea
Ovidiu Tempea
scris 5 nov 2015

Statul are tendința de a interveni în economie și sunt multe inițiative ”care vin din diferite direcțiile” și care contravin pieței libere concurențiale, a declarat joi Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliul Concurenței. Pe de altă parte Chirițoiu consideră că deși la nivel macro situația economică pare bună, analiza piețelor arată o serie de probleme.

”Sunt multe inițiative ale statului care contravin pieței libere, concurențiale. Anul acesta ca niciodată se întâmplă acest lucru, probabil că vin alegerile. Încercăm să oprim o serie de ințiative care vin din diferse direcții. Se pot găsi argumente pentru orice inițiativă, dar este o tendință a statului de a pune bariere pe piață”, a spus Chirițoiu.

Urmărește-ne și pe Google News

Chirițoiu a dat ca exemplu Codulu Silvic, act normativ contestat de Consiliul Concurenței, și Loteria, care a fost trecută recent din subordinea Ministerului Finanțelor în cea a Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, aflat în subordinea Secretariatului General al Guvernului.

”Guvernul a decis ca o companie cum este Loteria să fie administrată de către reglementator. Este straniu, chiar dacă acest lucru se va face pe o perioadă limiatată. Este o situație de care nu am mai auzit în Europa”, a explicat președintele Consiliului Concurenței.

Pe de altă parte, Chirițoiu atrage atenția că deși la nivel macroeconomic ”pare” că lucrurile merg bine, există semnale de alarmă dacă sunt analizate în amănunt anumite piețe.

”Dacă ne uităm în amănunt, dacă ne uităm cum arată piețele vedem că imaginea este mult mai nuanțată. Sunt sectoare în care lucrurile merg oarecum bine, cum ar fi piața telecom, unde acum avem 4 competitori , lucrurile s-au îmbunătățit, avem printre cele mai mici tarife din Europa. Și sectorul  comerțului alimentar merge bine. Acest lucru s-a văzut și în reacția pieței la reducerea TVA, care s-a transmis spre consumatori în mare parte”, a apreciat Chirițoiu.

El vede progrese și în domeniul serviciilor financiare, dar consideră că pe zona serviciilor bancare deși piața este mai concurențială, lucrurile sunt departe de a fi rezolvate complet.

”Lucrurile stau prost în industrii unde nu avem concurență. Un exemplu este piața cimentului, unde poate am acceptat prea ușor consolidarea și avem prea puțini actori. Probleme sunt și pe zona profesiilor liberale, unde în ciuda denumirii sunt ostile libertății pieței și impun bariere de intrare pe piață. Acestea vin din legile pe care noi le creăm. Cu un efort al Guvernului și al Parlamentului putem să eliminăm aceste bariere”, a mai precizat președintele Consiliului.

În primele 6 luni din 2015, activitatea autorității de concurență a cunoscut o intensificare semnificativă din perspectiva investigării posibilelor încălcări ale Legii concurenței, comparativ cu perioade similare din anii precedenți. Au fost deschise 9 astfel investigații, de trei ori mai multe comparativ cu semestrul unu din 2014.

În perioada următoare Consiliul va finaliza o serie de investigații, care potrivit lui Chirițoiu, unele vor presupune amenzi pentru cei implicați, iar în cazul altora vor fi intocmite o serie de recomandări pentru piața investigată.

”2015 este anul cu cel mai mare număr de investigații și cazuri în care Consiliul va aplica amnezi și sancțiuni din istoria instituției. Vom finaliza mai multe cazuri în perioada următoare, dintre care o investigație pe piața de comercializare a petrolului, una prin care vom face o serie de recomandări privind funcționarea Portului Constanța, caz în care avem reclamații și plângeri”, a mai spus Chirițoiu.

viewscnt
Afla mai multe despre
chiritoiu
stat
economie