România urcă 10 poziții într-un top al prosperității și ocupă locul 50 mondial

România urcă 10 poziții într-un top al prosperității și ocupă locul 50 mondial
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 2 nov 2015

România a urcat 10 poziții, până pe locul 50, într-un clasament global al prosperității, care cuprinde 142 de țări, depășind Bulgaria, China și Croația, dar sub state ca Grecia, Ungaria, Slovacia și Lituania, potrivit unui studiu publicat luni de institutul britanic Legatum.

Aceasta este a doua cea mai bună clasare a României din 2009, când a fost publicată prima ediție a topului prosperității. La aceea dată, România se situa pe poziția 48 din 110 state.

Urmărește-ne și pe Google News

Indicele Prosperității clasează cele 142 de țări analizate în funcție de 8 categorii principale, anume economie, antreprenoriat, guvernare și oportunități, educație, sănătate, siguranță și securitate, libertatea personală și capital social.

România a înregistrat cele mai bune rezultate în ceea ce privește libertățile individului (locul 37, în urcare de pe poziția cu numărul 71 în ediția din 2014), securitate și siguranță (în stagnare) și antreprenoriat (locul 50, în urcare cu două trepte), în timp ce cel mai slab punctaj (locul 109, în stagnare) a fost consemnat la categoria capital social, care măsoară gradul de coeziune socială și evaluează rețelele familiale și comunitare.  

Un progres însemnat a fost înregistrat la capitolul economic, unde România a avansat 11 de poziții față de ediția de anul trecut a clasamentului, până pe locul 69. Pentru a evalua performanțele economice, studiul realizat de Legatum ia în considerare politicile macroeconomice ale unui stat, eficiența sectorului financiar, precum și baza creșterii economice.

La capitolul guvernare și oportunități, care evaluează corectitudinea desfășurării alegerilor, participarea politică, respectarea legilor și calitatea conducerii executive, România se clasează pe poziția 63, în urcare cu 7 trepte față de ediția precedentă.

În schimb, România a coborât patru poziții, până pe 69, în ceea ce privește performanțele din domeniul sănătății, capitol care include infrastructura din sector și îngrijirea preventivă, se arată în studiu.

 De asemenea, calitatea sistemului educațional a scăzut față de anul trecut, România ocupând poziția 61, comparativ cu locul 58 în clasamentul precedent.  

Norvegia se clasează pe primul loc în topul prosperității pentru al șaptelea an consecutiv, urmată de Elveția, Danemarca, Noua Zeelandă, Suedia, Canada, Australia, Olanda, Finlanda și Marea Britanie. Statele Unite ale Americii se situează pe locul 11, în coborâre cu o treaptă față de clasamentul pentru 2014.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
top
prosperitate
prosperitatii
legatum
clasament