Un număr de 10 societăți pe acțiuni pe care Primăria Capitalei intenționează să le înființeze în perioada următoare, potrivit planului anunțat anterior de primarul general Gabriela Firea, ar putea funcționa juridic în fostul sediu al concesionarului serviciului public de apă și canalizare din București Apa Nova din strada Demetriade, municipalitatea încheind în acest sens un contract de comodat cu Apa Nova.
Apa Nova este controlată grupul francez Veolia, cu peste 73% din capital, al doilea acționar ca importanță fiind Municipiul București (16,31%).
Potrivit Codului Civil, contractul de comodat este contractul cu titlu gratuit prin care o parte, numită comodant, remite un bun mobil sau imobil celeilalte părți, numite comodatar, pentru a se folosi de acest bun, cu obligația de a-l restitui după un anumit timp.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cele zece firme care ar urma să-și aibă sediile sociale în fosta clădire Apa Nova sunt Compania Municipală Dezvoltare Durabilă, Compania Municipală Energetică, Compania Municipală Consolidări, Compania Municipală Străzi, Poduri și Pasaje, Compania Municipală Parking, Compania Municipală Managementul Traficului, Compania Municipală Medicală, Compania Municipală Turistică, Compania Municipală Parcuri și Grădini și Compania Municipală Agrement.
Sediul social al acestora ar urma, astfel, să figureze în acte în strada Aristide Demetriade din sectorul 1, etaj 2, biroul 16.
Proiectele de înființare a acestor societăți comerciale pe acțiuni se află pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București (CGMB) din 29 martie.
La toate cele 10 firme, CGMB are urma să dețină 99,9% din acțiuni, iar altă firmă controlată de Consiliu, Service Ciclop SA – restul de 0,1%. Capitalul social inițial al fiecăreia dintre aceste companii ar urma să fie de 120.000 lei, ceea ce presupune o cheltuială totală din bugetul local al Bucureștiului de 1,2 milioane lei. În ianuarie 2017, CGMB a aprobat înființarea unei firme de construcții care să ridice locuințe sociale, de necesitate și pentru tinerii căsătoriți cu vârste până în 35 de ani, sub numele de Trustul de Clădiri Metropolitane București SA și cu un capital social inițial de 12 milioane lei, împărțit în aceleași proporții între CGMB și Ciclop SA.
CITEȘTE ȘI Fondul de Garantare va începe plățile către creditorii de asigurări ai Carpatica AsigApa Nova și-a părăsit anul trecut fostul sediu din strada Aristide Demetriade nr. 2. Operatorul de apă și canal al Bucureștiului s-a mutat în clădirea de birouri cu 9 etaje Ștefan cel Mare de la intersecția bulevardului omonim cu strada Tunari a dezvoltatorului imobiliar Forte Partners, unde ocupă etajele 6-9.
Compania a anunțat, recent, că modificarea structurii tarifului total la apă practicat de Apa Nova în București, prin creșterea tarifului la canalizare și scăderea celui la apă potabilă, coroborată cu cotele de TVA diferite, de 19% și 9%, prevăzute de Codul Fiscal pentru cele două servicii practicate de companie, va duce la creșterea cu 1,25% (7 bani/mc) a tarifului total pe metru cub, ceea ce va însemna, pentru populație, o majorare cu cel mult 3% a facturilor de la 1 aprilie 2017.
Operatorul a mai anunțat că își schimbă denumirea în Apa Nova – Compania de Ape București, pentru a scoate în evidență și componenta de servicii de alimentare cu apă industrială, preluare de ape pluviale și epurare de ape uzate a companiei, pe lângă aceea, mult mai notorie, de furnizor de apă potabilă.
CITEȘTE ȘI Recuperatorii cehi de creanțe APS Holding, cei mai mari jucători din România, au cumpărat de la UniCredit Ungaria credite neperformante de 139 milioane euroCGMB și-a dat acordul de principiu la finalul lunii februarie, prin votul majorității PSD-ALDE, pentru înființarea de către Primăria Capitalei a 19 firme proprii care să presteze servicii pentru energie, iluminat public, administrarea spitalelor municipalității, baze sportive, obiective turistice, parcuri, ștranduri, spații publicitate, pază, voluntariat civil, consolidarea blocurilor, administrarea drumurilor și a parcărilor publice, tehnologia informațiilor., dar și pentru un dispecerat de servicii taximetrie.
Cele 19 societăți se adaugă celor 2 aprobate deja anterior, pentru lucrări de construcții de locuințe și servicii de salubrizare.
Gabriela Firea a argumentat necesitatea înființării unor asemenea societăți acuzând faptul că serviciile actuale oferite bucureștenilor sunt de slabă calitate, contractele de prestări de servicii și utilități fiind accesibile doar unui grup restrâns de firme.