Scăderea economică anuală de 10,5% din aprilie-iunie, respectiv de 12,3% în termeni trimestriali, este printre cele mai adânci din regiune. Economiștii spun că situația putea fi și mai rea și, din acest punct, economia va reveni pe creștere dacă epidemia nu se va acutiza. Totuși, ING a revizuit în jos prognoza pentru anul viitor și se așteaptă la o recuperare într-un V mai plat.
România a avut cea mai adâncă contracție trimestrială din regiune în aprilie-iunie după Ungaria, unde economia a scăzut cu 14,5% față de ianuarie-martie. În termeni anuali, performanța a fost în linie cu așteptările mediane ale analiștilor și este ceva mai bună decât în Ungaria și Cehia. Pe de altă parte, scăderea economică a început în România și Bulgaria în trimestrul 2, Polonia, Ungaria și Cehia fiind în contracție economică încă din primul trimestru, după care în T2 au intrat în recesiune.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Vedem datele drept ușor pozitive, dar nu suficient pentru a ne schimba prognoza de -5,5% pentru acest an. Pentru 2021 ne revizuim în jos prognoza, la 5,2% de la 7,1%, în condițiile în care recuperarea economică pare mai graduală decât ne așteptam”, scrie Valentin Tătaru, economist al ING Bank România.
BCR menține prognoza pentru acest an la -4,7% și așteaptă datele de detaliu privind dinamica pe sectoare – ce urmează să fie publicate în 7 septembrie, pentru a emite o nouă prognoză pentru viitor, când foarte importante vor fi măsurile fiscale de după alegerile generale pentru a ține deficitul sub control.
“Datele privind trimestrul 2 includ apogeul impactului pandemiei asupra economiei românești. Trimestrul 3 va aduce cel mai probabil o recuperare puternică în termeni secvențiali, fiind urmat de o relativă normalizare a ratelor trimestriale începând cu trimestrul 4. Forma revenirii pare mai puțin abruptă în T3 decât scăderea din T2. Scenariul nostru se bazează pe supoziția că epidemia este controlată”, notează Eugen Sinca, analist la BCR.
Datele publicate până în prezent indică o evoluție bună a construcțiilor și vânzărilor retail la jumătatea anului, în timp ce serviciile pentru populație, afectate de restricții, și industria, cu o cerere scăzută la export, sunt încă în depresie și nu au scos capul din numerele negative.
“Evoluțiile macro-financiare mondiale, europene și interne (inclusiv deciziile și semnalele din sfera politicii economice) din ultimele săptămâni exprima faptul că economia României a depășit punctul critic al crizei induse de incidența pandemiei în aprilie și trimestrul II, poziționându-se în prezent la începutul unui nou ciclu economic”, scrie Andrei Rădulescu, economist șef al Băncii Transilvania.
CITEȘTE ȘI FOTO Oportunitate de investiție - OMV Petrom vinde un teren într-o zonă extrem de căutată, pe care poate fi dezvoltat un proiect imobiliar mixtConstrucțiile au crescut cu 10,4% an/an in trimestrul 2, în timp ce retailul a crescut cu 0,9%. Industria a scăzut în schimb cu 27,1% față de anul anterior, în timp se sectorul serviciilor a căzut cu aproape 65% comparativ cu primul trimestru.
“Recuperarea completă a terenului pierdut în timpul crizei COVID 19 nu va avea loc mai devreme de 2022”, adaugă Sinca.
Valentin Tătaru spune că trebuie să ne așteptăm la o revenire într-un V mai plat, cu o recuperare mai puțin pronunțată în trimestrele 3 și 4.
“Motivele pentru a crede acest lucru vine din evoluția pandemiei, care pare să se fi intensificat în trimestrul 3,, contextul electoral, care reduce sentimentul economic într-o anumită măsură în condițiile în care pune ceață în vizibilitatea politicilor și aplatizarea sondajelor privind încrederea în iulie”, notează Sinca.