BNR: Numărul firmelor insolvente a scăzut cu 10% în primele opt luni ale acestui an

BNR: Numărul firmelor insolvente a scăzut cu 10% în primele opt luni ale acestui an
scris 13 dec 2016

În luna septembrie a acestui an, în România existau aproape 40.000 de firme în insolvență, cu 10% mai puțin decât în aceeași lună a anului trecut, dintre care aproape 6.000 erau firme nou intrate în insolvență, potrivit datelor raportului asupra stabilității financiare, prezentat marți de viceguvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Liviu Voinea.

În septembrie 2015, numărul firmelor nou intrate în insolvență era de aproape 8.000, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Evoluția pozitivă a apărut în contextul în care, în 2015, disciplina financiară a companiilor nefinanciare în raport cu alte firme și cu statul s-a deteriorat.

”Volumul restanțelor totale ale firmelor private a crescut cu 2,7% în termeni anuali, de la 74,5 miliarde lei în anul 2014, la 76,5 miliarde lei. S-au majorat arieratele față de bugetul de stat și al celor față de alți creditori comerciali”, a afirmat Voinea.

Viceguvernatorul a avertizat că incertitudinile privind construcția bugetară, cadrul legislativ incert în domeniul financiar-bancar și creditele în valută, în condițiile deteriorării încrederii investitorii în economiile emergente, pot reprezenta riscuri la adresa stabilității financiare a României.

BNR: Patru milioane de români au depozite bancare cu o valoare medie de 21 de lei CITEȘTE ȘI BNR: Patru milioane de români au depozite bancare cu o valoare medie de 21 de lei

”Riscul privind construcția si execuția bugetară în anul 2016 s-a materializat parțial, în sensul în care deficitul bugetar la finalul anului va fi mai mare decât în 2015, dar probabil mai mic decât nivelul prevăzut inițial”, a spus Voinea.

Potrivit raportului asupra stabilității financiare prezentat de BNR, deficitul bugetar estimat pentru acest an va fi de 2,8% atât cash, cât și în sistem ESA. Pentru 2017, deficitul este estimat la 2,8% în cash și la 3,2% în sistem ESA.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
firme insolventa