Șefii Băncii Carpatica au primit de la BNR șase amenzi în valoare de 114.000 lei, în urma unor nereguli în serie

Șefii Băncii Carpatica au primit de la BNR șase amenzi în valoare de 114.000 lei, în urma unor nereguli în serie
scris 13 dec 2016

Banca Națională a României (BNR) a sancționat cu șase amenzi cu o valoare cumulată de 114.000 lei (circa 25.000 euro) mai mulți membri ai conducerii Băncii Comerciale Carpatica, după ce inspectorii băncii centrale au constatat mai multe nereguli grave în activitate băncii.

Sancțiunile împotriva Băncii Comericale Carpatica au fost dispuse în 3 octombrie prin ordinele 94, 96, 99, 103, 104 și 106 al prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, care are printre principalele atribuții supravegherea sistemului bancar din România, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Cea mai dură sancțiune, o amendă de 30.000 lei, a fost dispusă după ce BNR a descoperit încălcarea prevederilor privind cerințe prudențiale pentru bănci, mai precis "că nu s-a efectuat o evaluare a cunoștințelor, competențelor și experienței fiecărui membru al organului de conducere și al organului de conducere în ansamblul său, respectiv a structurii, mărimii și componenței organului de conducere".

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Amenda a fost acordată și pentru Consiliul de Supraveghere, care a aprobat, "în ședința din data de 11.10.2013, în baza unei documentații în care nu se regăsea fundamentarea propunerii, unor modificări la nivelul structurii organizatorice, care nu au fost în concordanță cu obiectivele din strategia de afaceri pentru perioada 2013 – 2017, respectiv înființarea unui departament specializat pe relații comerciale cu clientela corporate, în condițiile în care această categorie de clientelă nu s-a regăsit în clientela țintă a băncii".

Membrii Consiliului de Supraveghere au fost sancționați pentru supravegherea necorespunzătoare a conducerii executive a băncii.

O a doua amendă, de 25.000 lei, a fost decisă de BNR pentru nereguli similare.

A treia amendă, în valoare de 20.000 lei, a fost decisă pentru o "persoană fizică din cadrul Bancii Comerciale Carpatica SA" pentru că "nu a supravegheat corespunzător activitatea directoratului, având în vedere menținerea, prin decizia Directoratului din data de 29.05.2015, a postului de director al Direcției Conformitate, ulterior desființării acestuia, până în data de 30.10.2015, concomitent cu postul nou înființat de director al Direcției Conformitate și Securitate Bancară, care au fost ocupate de două persoane diferite".

Japonezii de la Asahi cumpără brandurile de bere Ursus, Timișoreana, Ciucaș, Stejar, Azuga CITEȘTE ȘI Japonezii de la Asahi cumpără brandurile de bere Ursus, Timișoreana, Ciucaș, Stejar, Azuga

A patra amendă, tot de 20.000 lei, a fost acordată pentru un membru al conducerii băncii "având în vedere că nu a asigurat un nivel suficient de ajustări pentru depreciere în cazul expunerilor neperformante înregistrate față de un număr de 97 de debitori, totalizând 186,35 milioane lei, rata de acoperire cu ajustări pentru depreciere fiind sub 50%".

Ultimele două amenzi, de 10.000 lei, respectiv 9.000 lei, au fost decise de BNR pentru abateri considerate mai puțin grave, precum lipsa unei metodologii de atribuire a nivelului de risc de conformitate în raport cu gravitatea aspectelor constatate.

Banca Carpatica a mai fost sancționată în acest an, în 5 ianuarie, cu avertisment scris pentru abateri considerate de gravitate mai mică.

În perioada pentru care s-au constatat abaterile, banca era controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea, din Sibiu, care a fost președinte al boardului băncii până în 2012.

La finalul lunii noiembrie, BNR a aprobat proiectul de fuziune al Băncii Comerciale Carpatica cu Patria Bank, ceea ce permite celor două bănci să demareze formalitățile finale de înregistrare a noii bănci și să înceapă operațiunile de integrare.

În luna martie a acestui an, grupul Patria Bank ajuns să dețină 64,16% din acțiunile Băncii Carpatica, după încheierea ofertei publice derulată pentru cumpărarea titlurilor deținute de acționarii minoritari.

Procesul de fuziune a intrat în linie dreaptă, după ce a primit undă verde din partea BNR, iar procesul de poziționare a noii bănci va fi accelerat începând din 2017, după implementarea efectivă a fuziunii.
În 3 noiembrie, BNR a sancționat OTP Bank România cu avertisment scris pentru "existența unui cadru inadecvat de administrare a activității, ce a facilitat participarea și exercitarea votului în calitate de membru, în cadrul ședințelor unui comitet, a unei persoane din cadrul instituției de credit, deși aceasta nu a fost aprobată de Banca Națională a României ca și conducător de nivel mediu".

De asemenea, banca centrală a descoperit, la OTP Bank, existența unor mecanisme necorespunzătoare de control intern în ceea ce privește întocmirea și transmiterea la BNR a unor rapoarte anuale la nivel consolidat.

Anterior, BNR a sancționat în 14 octombrie cu avertisment scris un director din cadrul Eximbank pentru că nu a respectat legislația privind cerințele de capital ale instituțiilor de credit, în condițiile în care inspectorii băncii centrale au descoperit că 76 de garanții, în valoare de 171 milioane lei (38 milioane euro), nu au fost reevaluate în termenul stabilit, de un an.

În 12 octombrie, BNR a sancționat tot cu avertisment scris Alpha Bank România pentru notificarea cu întârziere a băncii centrale cu privire la modificarea unor reglementări interne și pentru neasigurarea unor criterii solide și bine definite "privind operațiunile de modificare, reînnoire a expunerilor existente".

În 20 septembrie, Bancpost a primit o amendă de 3.000 de lei de la BNR pentru încălcarea unor prevederi privind cerinețele prudențiale și pentru exercitarea necorespunzătoare a responsabilităților "privind coordonarea, supervizarea, planificarea și controlul activităților desfășurate de structurile organizatorice din subordine".

Numărul de sancțiuni decise de către BNR împotriva băncilor prinse cu nereguli a crescut puternic în luna iulie, cea mai sancționată entitate fiind Marfin Bank, o bancă de talie foarte mică pe piață, cu acționari ciprioți.

Banca a primit opt amenzi cu o valoare cumulată de 100.000 de lei (peste 22.000 euro), arată datele publicate de banca centrală. Sancțiunile împotriva Marfin Bank au fost dispuse în 7 iulie.

O altă bancă din România care a primit sancțiuni în serie în luna iulie este Credit Europe Bank. În 1 iulie, banca a primit de la BNR o amendă de 4.000 lei și cinci avertismente scrise pentru mai multe abateri, între care neîndeplinirea unei măsuri dispuse anterior de banca centrală, de revizuire a metodologiei de calcul a provizioanelor IFRS.

Tot în 1 iulie, Banca Centrală Cooperatistă Creditcoop a primit șapte avertismente scrise pentru diverse abateri considerate de gravitate mai mică, iar banca Intesa Sanpaolo România, controlată de grupul italian Intesa Sanpaolo, a fost sancționată cu avertisment scris pentru neîndeplinirea unor măsuri dispuse anterior de către BNR.

BNR a mai acordat în 1 iulie trei sancțiuni, sub forma unor amenzi de câte 10.000 lei fiecare, subsidiarei din România a grupului bancar ungar OTP, pentru neîndeplinirea unor măsuri dispuse de către banca centrală în noiembrie 2015.

În acest an, zece bănci comerciale și Creditcoop, care are statut special, au fost sancționate de către banca centrală. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
banca carpatica