BNR îndeamnă băncile să continue procesul de vânzare a pachetelor de credite neperformante acordate companiilor, arătând că mai mult de 80% din aceste împrumuturi au restanțe mai mari de un an, cu șanse minime de revenire.
Deși notează în Raportul asupra Stabilității Financiare (ediția 2015) că în anul 2014 și în primul semestru din acest an a avut loc un proces accelerat de curățare a bilanțurilor băncilor, urmare recomandărilor transmise de BNR, specialiștii băncii centrale recomandă continuarea procesului, întrucât ratele înalte de neperformanță menín un regim fragil de creditare a companiilor.
"Mai este spațiu semnificativ de curățare a bilanțurilor bancare, având în vedere că aproximativ 80% din creditele neperformante înregistrează întârzieri la plată mai mari de 1 an, iar rata de revenire a creditelor neperformante în clase de risc mai bune este foarte scăzută (...) Matricea de migrare a debitorilor după numărul de zile de întârziere la plată confirmă necesitatea continuării eforturilor din partea băncilor în direcția curățării bilanțurilor: i) aproximativ jumătate dintre firmele cu întârziere la plată între 16 și 90 de zile cunosc o deteriorare a profilului de risc în decurs de un an, iar ii) un număr foarte redus de debitori care înregistrează restanțe mai mari de 90 zile cunosc o îmbunătățire a clasei de risc", se arată în Rportul BNR.
Curățirea bilanțurilor a dus la diminuarea ratei creditelor neperformante aferentă companiilor nefinanciare cu 5,7 puncte procentuale în perioada decembrie 2013 - iunie 2015, de la 23,6% la 17,9%.
Soldul creditelor acordate persoanelor juridice (societăți nefinanciare și instituții financiare nemonetare) se ridica la 110 miliarde lei la finele lunii iunie 2015, astfel că creditele restante cu întârzieri mai mari de un an depășesc, potrivit calculelor Profit.ro, suma de 15 miliarde lei.
Per total, firme plus populație, volumul creditelor neperformante s-a diminuat semnificativ, de la 19,2% în iunie 2014 la 12,8% în iunie 2015.
Anul trecut, instituțiile de credit au efectuat operațiuni de vânzare a creanțelor neperformante în sumă de 8,9 miliarde lei. Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane IFRS se menține ridicat (69,0%în iunie 2015, nivel similar cu cel din decembrie 2014, dar mai ridicat comparativ cu cel aferent lunii iunie 2014, respectiv 68,4%).
Pe segmentul populație, rata creditelor neperformante a scăzut cu aproape 3 puncte procentuale în intervalul decembrie 2013 – iunie 2015 (de la 10,2 la sută la 7,5 la sută). dinamică mai puțin accentuată decât în cazul companiilor.
Reducerea volumului creditelor neperformante ale populației s-a datorat atât procesului de curățare a bilanțurilor de către instituțiile de credit, cât și diminuării ratei de deteriorare a calității portofoliului.
Băncile au apelat în egală măsură la vânzarea portofoliilor neperformante și la operațiuni de trecere a acestora în afara bilanțului. În perioada analizată, băncile au trecut în afara bilanțului credite acordate populației în valoare de circa 1,6 miliarde lei și au vândut credite neperformante în sumă de 1,53 miliarde lei, în timp ce volumul creditelor nou intrate în starea de neperformanță s-a redus cu 25%.
"În lipsa operațiunilor de curățare a bilanțurilor, rata creditelor neperformante în cazul populației ar fi fost de circa 9%, comparativ cu 7,5% în iunie 2015. Măsurile de scoatere în afara bilanțului de către instituțiile de credit s-au concentrat asupra creditelor de consum fără garanții ipotecare (circa 68% dintre acestea) și asupra celor în valută (69% din total în iunie 2015). Spre deosebire de acestea, operațiunile de vânzare a portofoliilor de credit au vizat, în general, credite garantate cu ipoteci (circa 70%) și, implicit, credite în valută (circa 90%) și cu întârzieri de peste 90 de zile ( peste 95% din total)", se mai arată în raport.
BNR mai notează că reeșalonarea creditelor nu a avut un rol important în îmbunătățirea calității activelor bancare. Ponderea creditelor restructurate pentru debitorii care întâmpină dificultăți financiare a fost de circa 7,6% din portofoliul de credite, iar 38% dintre acestea erau credite neperformante (iunie 2015, similar cu decembrie 2013).
Cu toate acestea, creditele de consum negarantate cu ipoteci înregistrează cea mai ridicată proporție a creditelor reeșalonate și neperformante (45% din total).