Banca Națională a României a revizuit la 4,9% prognoza de inflație pentru finele acestui an, față de 4,7% anterior. Inflația ajunge undeva la finele lui 2025 în bandă țintă, la 3,5%, limita de sus.
Inflația va scădea mai lent de la nivelul curent de 5,9%, arată BNR în noua prognoză de inflație.
Guvernatorul Mugur Isărescu spune că reducerea inflației va veni din scăderea componentei de bază – core2 ajustat -, ceea ce înseamnă că politica monetară „a funcționat”.
„Nu sugrumăm economia, nu frânăm prea brusc, nu ne trebuie recesiune”, spune Isărescu, care adaugă că banca centrală va scădea dobânzile „la momentul potrivit”.
„Când luăm deciziile, ascultăm mai multe comentarii. Nu ne uităm doar la debitori, la credit, ne uităm la mai mulți factori”.
„Orientarea noastră este data dependent”, spune Isărescu, care a refuzat să ofere un calendar pentru scăderea dobânzilor.
Isărescu arată că România a ajuns în situația de a avea cea mai ridicată rată a inflației din UE, după ce mai multă vreme a fost în spatele țărilor din regiune. Acest lucru este vizibil în inflația cumulată între ianuarie 2021-martie 2024 cumulată, de 33,3% pentru România, față de 34,5% în Cehia, 33,5% în Polonia și 44,7% în Ungaria.
De asemenea, Isărescu arată că rata reală a dobânzii de politică monetară ex-post este cea mai mică în România, de 1%, față de circa 3% în Cehia și Polonia, și aproape 4% în Ungaria.
CITEȘTE ȘI De ce companiile grecești merg în Cipru și România. Care sunt cele mai mari firme din Grecia prezente pe piața româneascăGuvernatorul insistă pe dificultatea corecției fiscale, care în opinia sa ar trebui să se facă atât pe partea de venituri, cât și pe cea de cheltuieli.
„Până se corectează deficitul fiscal, România trebuie să se împrumute”, spune Isărescu.
Guvernatorul remarcă și creșterea „foarte rapidă” a creditului de consum, în condițiile unor dobânzi „relativ ridicate”, precum și „redinamizarea consumului”.