Belgia și România, țările cu cele mai ridicate rate ale inflației din blocul comunitar

Belgia și România, țările cu cele mai ridicate rate ale inflației din blocul comunitar
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 iul 2024

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană s-a situat la 2,6% în iunie, în scădere față de 2,7% în mai, iar România, care timp de cinci luni a fost țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar, a fost depășită de Belgia luna trecută, arată datele publicate miercuri de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

În iunie, țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost Finlanda (0,5%), Italia (0,9%) și Lituania (1%). La polul opus, țările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost Belgia (5,4%), România (5,3%), Spania și Ungaria (ambele cu 3,6%), scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

Comparativ cu mai 2024, rata anuală a inflației a scăzut în 17 state membre, inclusiv în România, de la 5,8%, până la 5,3%, a rămas stabilă într-o țară și a crescut în nouă state membre.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
România - cel mai mare exportator de cereale din UE CITEȘTE ȘI România - cel mai mare exportator de cereale din UE

În zona euro, rata anuală a inflației s-a situat în iunie la 2,5%, în scădere de la 2,6% în mai. Ritmul de creștere a prețurilor pentru servicii continuă să rămână unul ridicat (1,84 puncte procentuale (pp) în iunie), urmat de prețurile la alimente, băuturi alcoolice și țigări (0,48 pp), produse industriale (0,77 pp) și energie (0,02 pp).

Datele Eurostat arată că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, s-a redus la 2,8% în iunie, de la 2,9% în mai. Un alt indicator care, pe lângă prețurile la energie și alimente, exclude și prețurile la țigări și alcool, a urcat până la 2,9% în iunie, similar cu nivelul de luna precedentă. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

În cazul României, Institutul Național de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflației a coborât, în iunie 2024, la 4,94%, de la 5,12% în mai, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,10%, cele nealimentare cu 6,28%, iar serviciile cu 8,81%.

Conform sursei citate, indicele armonizat al prețurilor de consum în iunie 2024 comparativ cu mai 2024 a fost 100,06%. Rata anuală a inflației în iunie 2024 comparativ cu iunie 2023 calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) a fost 5,3%. Rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni (iulie 2023 - iunie 2024) față de precedentele 12 luni (iulie 2022 - iunie 2023) determinată pe baza IAPC a fost 7,3%.

Banca Națională a României (BNR) a revizuit în creștere, la 4,9%, de la 4,7% anterior, prognoza de inflație pentru finalul acestui an, și anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârșitul lui 2025, potrivit datelor prezentate luna trecută de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. 

viewscnt
Afla mai multe despre
inflație
romania