FMI mizează în continuare pe o creștere economică mondială de 3,2% în acest an

FMI mizează în continuare pe o creștere economică mondială de 3,2% în acest an
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 iul 2024

Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a menținut estimările conform cărora economia mondială va înregistra în acest an un avans de 3,2%, pe fondul unei îmbunătățiri a prognozelor de creștere pentru China și India, potrivit celei mai recente actualizări a raportului "World Economic Outlook", publicată de FMI, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
18 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

În pus, FMI și-a îmbunătățit ușor estimările de creștere pentru 2025, când economia mondială ar urma să înregistreze un avans de 3,3%, cu 0,1 puncte procentuale mai mult decât prognoza anterior, scrie Agerpres.

TOP 50 Cele mai profitabile companii din România CITEȘTE ȘI TOP 50 Cele mai profitabile companii din România

Instituția financiară internațională și-a revizuit deja de două ori, de fiecare dată ușor în sus, estimările privind evoluția economiei mondiale în 2024, de la publicarea versiunii inițiale a raportului WEO, în luna octombrie a anului trecut. Cu toate acestea, ritmul de creștere a economiei mondiale rămâne unul redus din punct de vedere istoric, fiind inferior avansului de 3,8% înregistrat, în medie, în perioada 2000-2019 și cu mult sub performanțele înregistrate în secolul trecut.

"Avem două domenii de incertitudine", precizează economistul șef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas. "Unul privește traiectoriile bugetare din anumite țări unde finanțele publice sunt foarte solicitate, celălalt vizează politicile industriale și comerciale, riscul de fragmentare geo-economică", a detaliat Gourinchas.

În cazul Europei, FMI subliniază că semnele de relansare economică se înmulțesc, în special în sectorul serviciilor. Totuși aceste semnale se materializează în mod inegal, astfel că perspectivele privind economia germană au rămas nemodificate, la un avans de 0,2%, în timp ce în cazul altor state se îmbunătățesc. Acest lucru este valabil în special în cazul Spaniei, pentru care FMI și-a revizuit prognozele de creștere cu 0,5 puncte procentuale, până la 2,4% în acest an, care rămâne astfel una din economiile europene cele mai performante.

În cazul țărilor emergente, Fondul este mai optimist decât era în luna martie, în special în cazul Chinei și Indiei, pentru care FMI și-a revizuit în sus estimările de creștere, în condițiile în care economiile acestor țări sunt susținute în continuare de cererea internă și creșterea exporturilor.

Prognozele pentru Europa emergentă (regiune unde este inclusă și România) au fost îmbunătățite cu 0,1 puncte procentuale, până la un avans de 3,2% în acest an. În ceea ce privește Rusia, previziunile FMI au rămas nemodificate la 3,2% pentru acest an.

Cele mai recente prognoze ale FMI pentru România datează din luna aprilie, când instituția financiară internațională estima că economia românească va crește la 2,8% anul acesta, urmând să accelereze până la 3,6% în 2025.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
economie