Activitatea industrială a crescut în martie pentru a doua lună la rând, pe fondul comenzilor solide la export, iar producția a atins un nivel maxim al ultimelor 12 luni, arată barometrul industrial realizat de IRSOP și SNSPA, transmis News.ro. Industria este un sector-cheie al economiei românești, cu o contribuție de circa 23% la formarea produsului intern brut (PIB).
Astfel, indicatorul pentru volumul producției a crescut la 64 de puncte în martie, de la 53 de puncte în februarie și 35 de puncte în ianuarie, scrie News.ro.
Creșterea este semnificativă, în condițiile în care pragul de 50 de puncte desparte expansiunea de contracție, și a fost generată de nivelul-record al comenzilor pentru export, punctează autorii studiului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Revenirea puternică pare a fi impulsionată de creșterea cererii pentru export. Comenzile noi în general au ajuns la 63 de puncte, un nivel similar cu cel al volumului producției. Comenzile pentru export au urcat însă cel mai puternic, de la 59 de puncte în februarie la 69 în martie. Acest nivel n-a mai fost atins niciodată în ultimele 29 de luni, de la începerea măsurătorilor Barometrului", arată studiul.
Totuși, indicatorul pentru numărul de angajați a scăzut ușor, de la 50 puncte în februarie la 48 puncte în martie, iar alți indicatori nu arată nici ei, deocamdată, o tendință de durată.
"În concluzie, deocamdată în industrie cerul rămâne senin, dar cu prognostic incert. Numai 63,6% din indicatorii măsurați de Barometru arată creșteri pozitive față de luna trecută, un procent similar cu cel din februarie. Restul indicatorilor au stagnat sau au regresat. În plus, managerii nu dau semne de încredere în durabilitatea avântului pe termen lungă", menționează autorii studiului.
Potrivit statisticilor oficiale publicate recent de Institutul Național de Statistică (INS), producția industrială din România a crescut în primele două luni din acest an cu 5,4% față de aceeași perioadă a anului trecut.
În 2016, producția industrială a urcat cu 1,7% față de 2015, avans susținut doar de industria prelucrătoare, care a consemnat un plus de 2,6%.
În 2015, producția industrială a urcat cu 2,7%, după un avans de 6,1% în 2014 comparativ cu anul precedent. Industria a contribuit, în 2016, cu 23,1% la formarea produsului intern brut al României.
Barometrul industrial este realizat de IRSOP și SNSPA - Facultatea de Management pe un eșantion de 300 de firme industriale, considerat reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste nouă angajați din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.
Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 20-24 aprilie 2017.