Autoritățile americane pregătesc o amendă-mamut de 1,7 miliarde dolari pentru gigantul din telecomunicații chinez ZTE

Autoritățile americane pregătesc o amendă-mamut de 1,7 miliarde dolari pentru gigantul din telecomunicații chinez ZTE
scris 2 iun 2018

Departamentul de Comerț al SUA pregătește o înțelegere cu ZTE Corp din China, companie specializată în fabricarea de echipamente pentru telecomunicații căreia îi fusese restrâns accesul la piața americană după ce i s-a imputat că a transferat ilegal componente către Iran și Coreea de Nord. Costul ar urma să fie o penalizare de 1,7 miliarde dolari.

Administrația Donald Trump mută în războiul comercial inițiat de facto cu mai multe țări. SUA ar urma să se vadă în „pușculiță” cu nu mai puțin de 1,7 miliarde dolari, sumă încasată sub formă de penalități de la o companie majoră din China acuzată de autoritățile americane că a încălcat embargoul impus Iranului și Coreei de Nord.

Urmărește-ne și pe Google News

Secretarul Comerțulu Wilbor Ross va pleca la Beijing săptămâna viitoare pentru a iniția discuții comerciale în vederea ridicării unei sancțiuni impuse celui de-al 2-lea fabricant de echpamente pentru telecomunicații din China, ZTE Corp, transmite Reuters. Înțelegerea care ar urma să fie condiționată de plata amenzii ar permite ZTE să reintre pe piața americană unde a primit în aprilie o interdicție pentru achiziția de componente de tehnologie pentru o perioadă de 7 ani.

Deutsche Telekom a finalizat achiziția unui pachet de 5% din acțiunile OTE, majorându-și participația la 45% CITEȘTE ȘI Deutsche Telekom a finalizat achiziția unui pachet de 5% din acțiunile OTE, majorându-și participația la 45%

Potrivit unor surse apropiate autorităților de la Washington, americanii au pretenția ca ZTE să-și schimbe în același timp conducerile administratvă și executivă, într-un termen de 30 de zile. Companii americane furnizează între 25% și 30% din componentele folosite de ZTE în fabricarea echipamentelor, iar anul trecut a făcut plăți de 2,3 miliarde dolari către acești furnizori, printre care se numără Qualcomm, Broadcom Inc., Intel Corp. și fabricanții mai mici de componente optice Acacia Communications (ACIA.O) șiOclaro Inc.

Poziția în care se află holdingul de telecomunicații a devenit o piesă importantă de negociere pentru SUA, iar așteptările sunt ca în schimbul relaxării condițiilor către ZTE, China să cumpere mai multe bunuri agricole din piața americană.

Președintele Trump a scris luna trecută pe Twitter că a solicitat oficialilor Departamentului Comerțului să găsească o modalitate pentru a aduce ZTE din nou la vârful cooperării cu firmele americane, iar mai târziu a vorbit despre plata unei amenzi de 1,3 miliarde dolari și schimbarea membrilor Consiliului de Administrație a companiei chineze și a managementului de top.

Încheierea unei înțelegeri are opoziție în Congres, unde Trump este acuzat atât de democrați cât și de membrii propriului său partid Republican că răspunde la presiunile autorităților de la Beijing pentru a repune în business o companie din China care a atentat la siguranța națională a SUA.

ZTE și-a suspendat operațiunile majore în luna mai și are nevoie disperată de acord, în condițiile în care a estimate că pierderile se ridică la 3 miliarde dolari de la impunerea sancțiunilor pe data de 15 aprilie. Dacă solicitarea americanilor este pentru o amendă de 1,7 miliarde dolari, ZTE ar fi mai degrabă dispusă să plătească 1 miliard de dolari în mod gradual.

viewscnt
Afla mai multe despre
zte
sua
china
donald trump
amenzi
intel
qualcomm
iran