Un oficial al Băncii Centrale Europene spune că dacă cetățenii din cea mai importantă țară dn UE nu știu cine este președintele instituției, atunci nici nu sunt sigură că politica monetară este urmărită corect.
În Germania, publicul este nemulțumit cu privire la politica monetară relaată promovată de Banca Centrală Europeană (BCE), dar mulți dintre ei, de fapt, nici nu știu cine conduce instituția. Într-o discurs despre politica monetară, Benoit Coeure, reprezentant din partea Franței în board-ul BCE, a afirmat că este un nivel redus de alfabetizare financiară la nivelul populației adulte din Europa, iar un simptom este faptul că în cea mai mare economie din UE, unde instituția operează, oamenii nu știu cine ocupă prima poziție în cadrul acesteia.
„În Germania, numai unul din 2 oameni știe cine este Mario Draghi”, a declarat Coeure într-o conferință la Stockholm, preluat de Bloomberg. „Dacă este o veste bună sau rea, vă las pe voi să decideți, dar este un fapt.”
Citând un raport al Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) care arată „niveluri îngrijorător de scăzute la nivel mondial de alfabetizare financiară”, oficialul BCE spune că aceasta afectează chiar încrederea în băncile centrale.
„Dacă cetățenii nu mai înțeleg ceea ce facem noi, atunci ei ar putea să nu mai fie siguri că facem lucrul corect – că urmărim mandatul încredințat în limitele în care ne-au fost date”, a conchis francezul Coeure. În Germania, politicile monetare ale BCE, cu dobnzi apropiate de zero, au fost privire drept prea relaxate, iar încrederea publicului este redusă în autoritatea de politică monetară a Uniunii Europene, care are sediul chiar la Frankfurt.