Companiile americane au creat în octombrie cele mai multe locuri de muncă din acest an, semn că economia americană se menține pe o traiectorie ascendentă, în timp ce rata șomajului a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii șapte ani, ceea ce ar putea determina Rezerva Federală (Fed) să crească dobânda de referință la următoarea ședință monetară din decembrie, relatează MarketWatch.
Numărul angajărilor pe piața din SUA a crescut în octombrie la 271.000, de la 137.000 în luna anterioară, potrivit datelor publicate vineri de Departamentul Muncii. Estimările economiștilor indicau o creștere de 180.000 a numărului angajaților.
Majoritatea locurilor de muncă create în octombrie au fost în sectorul privat.
De asemenea, salariile angajaților, un alt indicator urmărit îndeaproape de banca centrală din SUA, au înregistrat în octombrie cel mai rapid avans anualizat de la ieșirea economiei americane din recesiune, la mijlocul anului 2009, în timp ce rata șomajului a scăzut la 5%, cel mai redus nivel începând cu aprilie 2008.
În septembrie, rata șomajului s-a situat la 5,1%.
Dolarul s-a apreciat cu peste 1% față de principalele monede ale lumii după publicarea datelor referitoare la piața muncii.
Astfel, moneda americană se tranzacționa la 0,931 unități față de euro, cel mai ridicat nivel din ultimele aproape șapte luni, în timp ce cotația pentru o liră sterlină s-a apreciat la 0,6653 unități, maximul a peste șase luni.
Datele încurajatoare privind piața muncii ar putea convinge Fed să majoreze dobânda cheie pentru prima dată din 2006.
La ședința monetară din septembrie, oficialii Fed au declarat că instituția așteaptă ca piața muncii să înregistreze progrese și dorește, totodată, să se asigure că inflația se îndreaptă spre ținta anuală de 2% înainte de a creștere dobânda.
Reprezentanții instituției au sugerat că ar putea majora dobânda în luna decembrie și s-au arătat mai puțin îngrijorați de încetinirea economiei globale.