500 de firme cu credite în dolari ar avea probleme dacă Fed crește dobânda în SUA

500 de firme cu credite în dolari ar avea probleme dacă Fed crește dobânda în SUA
scris 8 oct 2015

Majoritatea covârșitoare a firmelor cu credite în dolari la băncile românești nu au acoperire împotriva riscului de curs de schimb, arată BNR în Raportul asupra stabilității financiare pe 2015, putând avea dificultăți la plata datoriilor în cazul aprecierii dolarului față de leu.

Inevitabila majorare a dobânzii de către Rezerva federală americană (Fed), care s-ar putea produce chiar până la finele acestui an, va afecta și companiile din România care au în derulare credite în dolari.

Urmărește-ne și pe Google News

O astfel de decizie de politică monetară conduce în mod firesc la aprecierea dolarului față de alte valute, inclusiv față de leu, și crește povara rambursării ratelor de către cei care au credite în monedă americană. Presiune pe aprecierea dolarului față de monede precum euro (și, pe acest canal, inclusiv față de leu), există deja, oricum, în contextul unei politici monetare divergente în Europa, unde Banca Centrală Europeană continuă măsurile de relaxare cantitativă pentru a scoate din criză economia Uniunii, determinând astfel deprecierea monedei unice. Impactul deciziei de majorare a dobânzii peste Ocean, însă, după șapte ani în care aceasta a fost menținută aproape de zero, va fi mult mai puternic.

Numărul companiilor din România care au credite în dolari de la băncile românești (de regulă, firme exportatoare în țări sau din domenii în care schimburile comerciale se realizează în monedă americană) nu este foarte mare, comerțul exterior al țării orientându-se tot mai mult în ultimii ani către Europa. Potrivit Raportului asupra stabilității financiare publicat de BNR, în iunie 2015 existau circa 500 astfel de firme, care aveau credite totale în dolari  echivalând 3,2 miliarde de lei. La acestea se adaugă, însă, companiile care s-au împrumutat în dolari în afara țării.  

Pentru sistemul bancar autohton, “riscul derivat din potențiale dificultăți în onorarea serviciului datoriei în dolari (în ipoteza unei aprecieri a acestei monede față de leu) este gestionabil”, apreciază BNR, în condițiile în expunerile totale pe credite în dolari nu reprezintă decât 3,1% din totalul creditelor acordate de către bănci companiilor nefinanciare.

Pentru firmele respective, însă, impactul aprecierii dolarului este mult mai problematic. “Majoritatea covârșitoare a acestora nu au acoperire împotriva riscului de curs de schimb”, arată Raportul BNR.

Debitorii acoperiți la riscul valutar sunt cei pentru care exportul net realizat în anul 2014 acoperă serviciul datoriei în valută anualizat (principal și dobândă, atât pentru creditele interne, cât și pentru cele externe) din aceeași perioadă. Pentru creditele interne, serviciul datoriei a fost estimat presupunând nereînnoirea liniilor de credit ajunse la scadență (creditul fiind rambursat în totalitate la maturitate. Pentru celelalte credite, se presupun plăți lunare egale, calculate cu formula anuităților constante. Pentru creditele externe pe termen scurt, s-au luat în considerare plățile nete la extern efectuate de companii în perioada analizată, iar pentru creditele externe pe termen mediu și lung  - plățile de principal și dobândă aferente acestor credite.

Anul acesta, cel mai mare credit sindicalizat în dolari de la bănci din țară - 360 milioane de dolari - a fost contractat, pe trei ani, de compania KMG International NV (anterior grupul Rompetrol NV). Împrumutul a fost acordat, în cote egale, de Banca Comercială Română (coordonator), ING Bank, Raiffeisen Bank și UniCredit Țiriac Bank, urmând să fie utilizat de beneficiar pentru refinanțarea unor credite existente și pentru acoperirea nevoilor generale de finanțare. Facilitatea cuprinde două tranșe, o facilitate de credit revolving și o tranșă ce poate fi utilizată sub forma unor facilități auxiliare.

Neperformanța creditelor în dolari, mai mică decât a creditelor în euro

Până în prezent, companiile cu credite în dolari au avut probleme mai mici la plata ratelor decât cele care s-au împrumutat în euro. Astfel, potrivit BNR, rata creditelor neperformante în dolari era de 14,2% în iunie 2015 (în scădere de la 18,2% la finele lui 2013), față de 19,5% neperformanța împrumuturilor în euro (și aceasta în scădere, de la 23,4% în 2013).

Cu un nivel de risc al finanțărilor în valută superior celui în monedă națională, BNR recomandă băncilor să aibă “politici de creditare prudente, cu exigențe superioare pentru firmele care nu sunt acoperite la riscul valutar”.

Anul acesta, dolarul s-a apreciat cu aproape 6% față de leu, cursul anuțat astăzi de BNR fiind de 3,0973 lei/euro. În luna martie, dolarul sărise chiar pragul de 4 lei, atingând un maxim al anului de 4,2059 lei/euro. Față definele anului 2013, aprecierea dolarului în fața leului este de 20%.

viewscnt
Afla mai multe despre
credite dolari
fed
dobanda
bnr
curs de schimb