Rezerva Federală a SUA (Fed) a menținut astăzi neschimbat nivelul dobânzii de referință, la 0-0,25%, pe fondul încetinirii pieței muncii, dar a anunțat că aceasta ar putea fi majorată în decembrie, trasmite presa internațională.
Fed așteaptă ca piața muncii să înregistreze progrese și dorește, totodată, să se asigure că inflația se îndreaptă spre ținta anuală de 2% înainte de a creștere dobânda, au spus oficialii Rezervei Federale într-o notă publicată la finalul ședinței de politică monetară.
Reprezentanții instituției au sugerat că ar putea majora dobânda în luna decembrie și s-au arătat mai puțin îngrijorați de încetinirea economiei globale, relatează MarketWatch.
"Pentru a stabili dacă este sa nu potrivit să creștem intervalul țintă la următoare ședință, vom analiza progresul către obiectivele de ocupare totală și inflație de 2%", se arată în nota publicată de Fed.
Ca urmare a anunțului privind o posibilă creștere a dobânzii la finalul anului, dolarul s-a apreciat în raport cu euro. Astfel, imediat după declarația Fed, cursul a coborât la 1,0934 de dolari pentru un euro de la 1,1088 de dolari pentru un euro înaintea anunțului.
Evoluția slabă înregistrată pe piața muncii a fost printre principalele motive pentru care a decis să nu majoreze nici de această dată dobânda. Economia SUA a creat în plus 142.000 de locuri de muncă în luna septembrie, cu 60.000 de slujbe sub așteptările pieței. De asemenea, autoritățile au revizuit în scădere cu 37.000 de locuri de muncă datele din august. Spre comparație, în lunile mai-iulie, economia americană a creat peste 200.000 de locuri de muncă pe lună.
Totodată, economia SUA a înregistrat în perioada aprilie-iunie un avans de 3,9%, dar datele disponibile la acest moment sugerează că economia americană ar putea încetini în trimestru al treilea.
La ședința anterioară de politică monetară, oficialii Fed au declarat că economia americană este pregătită să depășească perioada dobânzilor mici, indicatorii economici fiind favorabili. Totuși, analiștii au avertizat că o creștere a dobânzilor în SUA ar determina ieșiri masive de capital din economiile emergente, generând volatilitate pe piețele financiare, ceea ce ar afecta negativ perspectivele economice.