România rămâne unul dintre statele europene cu cel mai mare nivel al contrabandei cu țigări, al doilea din Europa de Est, după Polonia, în pofida faptului că în ultimele trei luni autoritățile române au confiscat aproximativ 2,8 milioane de pachete de țigări, în valoare de peste 7,5 milioane de euro.
În primul trimestru al acestui an, conform Novel Research, nivelul contrabandei cu tutun a coborât la 15,7% din total piață.
Potrivit datelor British American Tobacco, producător care a și lansat un site, stopcontrabanda.ro, piața neagră de țigarete a crescut în ultimii 5 ani (2011-2016) cu 27%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Motivele acestei majorări sunt, pe de o parte, creșterea semnificativă a accizelor la aceste produse, care majorează ecartul dintre prețul țigărilor din România și cel din statele vecine care nu sunt membre ale UE (și implicit marja de profit a traficanților) și faptul că România este unul dintre statele europene care se învecinează cu mai multe state non-membre UE (Republica Moldova, Ucraina, Serbia). Nivelul de accizare din UE este mult superior celui din aceste state, ceea ce face ca un traficant să poată câștiga peste 10 lei pe pachetul traficat.
Potrivit site-ului stopcontrabanda.ro, de la lansarea campaniei BAT din urmă cu trei luni, au fost confiscate 109 mijloace de transport în vederea contrabandei, peste 58 de milioane de țigarete (peste 2,8 milioane de pachete) în valoare de aproximativ 35 milioane de lei și au fost reținute 314 persoane.
Autoritățile au ținte ambițioase cu privire la reducerea traficului cu țigări, ele intenționând, așa cum a anunțat Profit.ro , ca în următori doi ani să reducă procentul pieței negre din total piață cu 5 puncte procentuale, de la 16 la 11%. Ținta oficialităților pare nerealistă, în condițiile în care România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la 4 ori mai mic decât în România, iar media europeană de 10% este atinsă în special ca urmare a “performanțelor" statelor care nu au sectoare de graniță cu state non-membre UE.
CITEȘTE ȘI Guvernul vrea să reducă traficul de țigări la 11% anul următor. Bugetul statului ar câștiga peste 200 milioane euroIntențiile autorităților ar trebui tratate mai mult ca “deziderate”, sumele pe care acestea le pierd în urma traficului cu tutun fiind foarte utile la buget mai ales în contextul în care este de așteptat o depășire a deficitului bugetar de 3%, impus de Comisia Europeană. Potrivit companiilor din domeniu, traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei), fiecare procent al pieței ilegale de tutun reprezentând un minus de 40 de milioane de euro la bugetul de stat.
Dezideratele autorităților române sunt în plus îngreunate de “concurența” dintre inventivitatea traficanților și cea a organelor de ordine. Ca în orice business privat, stimulentele financiare îi fac pe contrabandiști să fie mult mai inventivi decât autoritățile, care trebuie permanent să recupereze “decalajele tehnico-tactice” dintre metodele legale de urmărire și cele ilegale de trafic.
CITEȘTE ȘI Pachetele de țigări Kent, PallMall, Lucky Strike, Dunhill, Rothmans și Viceroy, scumpite cu 0,5 lei. Ce va face concurența?Printre cele mai inovatoare “metode” de contrabandă se numără transportul pachetelor de țigări ascunse în bidoane de detergent lichid, sau baxuri de țigări transportate peste Prut folosind lansete de pescuit. “Inventivitatea traficanților îngreunează substanțial misiunea autorităților. Astfel, regiunile nord și nord-est, cele mai afectate de fenomenului contrabandei cu țigarete, solicită intens forțele de ordine. În Maramureș, un cărăuș este dispus să transporte și până la 40 de kilograme de marfă, traversând zone muntoase extrem de greu accesibile. La granița de est, contrabanda cu țigări necesită abilități de scafandru, pescar sau barcagiu pentru traversarea Prutului. Mai mult, mașini de mâna a doua sunt modificate special de traficanții din Republica Moldova care transformă bidoanele GPL în loc de depozitare pentru țigările de contrabandă pentru a trece neobservate la punctele de frontieră cu România”, susține BAT.
Un alt factor favorizant pentru contrabandă este, potrivit companiei producătore, impactul Directivei Europene a Tutunului, conform căreia de la 20 mai 2017 au dispărut de pe piața legală toate țigările cu arome, cu excepția mentolului. Acest lucru poate duce la o migrație a consumatorilor de țigări cu arome către piața neagră.