Economia românească se confruntă deja, de câțiva ani, cu o criză acută de forță de muncă, necesarul de muncitori fiind evaluat la aproape 1 milion de oameni, dar și de 10.000 de roboți industriali, arată o analiză a companiei Frames.
"La fel ca în Occident, dincolo de racolarea și pregătirea angajaților, companiile caută soluții care să reducă impactul forței de muncă, iar robotizarea, automatizarea și digitalizarea serviciilor se află în prim-plan. Multe companii se află în plin proces de restructurare a business-urilor, pentru a-și compatibiliza resursele și serviciile la Industry 4.0, concept care definește a patra revoluție economică industrială", arată analiza.
În esență, Industry 4.0 se referă la business-uri care și-au digitizat tehnologiile, astfel încât instalațiile și echipamentele pot comunica între ele prin intermediul internetului, cu ajutorul noilor tehnologii, scrie News.ro.
CITEȘTE ȘI Proprietarii Dedeman au lansat fondul pentru IMM. Laurențiu Ciocîrlan, Head of Investment Banking la Raiffeisen Bank - recrutatDe la rețele de comunicații, la roboți, imprimante 3D, sisteme de control și, în viitor, mașini autonome, Industry 4.0 va impacta în mod semnificativ economia, oferind un grad fără precedent de automatizare și independență operațională.
România are nevoie de 10.000 de roboți industriali
"Economia românească necesită investiții semnificative pentru a se adapta noii revoluții industriale. Dincolo de perfecționarea angajaților, este nevoie de dezvoltarea unor linii și servicii automatizate, în care roboții vor juca un rol semnificativ", mai arată analiza.
Un studiu recent, realizat la comanda Universal Robots, arată că antreprenorii și managerii din România au început să conștientizeze impactul noilor tehnologii în economie, căutând soluții de automatizare și robotizare pentru a crește producția și a scădea costurile.
34,7% dintre participanții la sondaj au declarat că intenționează să achiziționeze, în următoarele 12 luni, noi soluții de automatizare / robotizare pentru compania în care lucrează.
,,Această a patra revoluție industrială va aduce schimbări fundamentale în mecanismele economice și România trebuie să fie pregătită. Perfecționarea angajaților pentru a susține noile tehnologii trebuie să fie în prim-plan. Competitivitatea economică va depinde, în mare măsură, de felul în care companiile se vor adapta la Industry 4.0, inclusiv de modul în care vor dezvolta mecanisme eficiente de suport’’, a declarat Lidia Neacșu, reprezentant al companiei de training și consultanță Best Smart Consulting, care a organizat 50 de cursuri de specializare și perfecționare co-finanțate prin Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.
Potrivit datelor Federației Internaționale pentru Robotică, România are, în prezent, 11 roboți la 10.000 de lucrători industriali, și ar mai avea nevoie de cel puțin 10.000 de roboți industriali.
Spre comparație, în Polonia sunt 28 roboți/10.000 angajați, în Ungaria sunt 57 de roboți, iar Cehia are 100 de roboți la 10.000 de muncitori. În SUA, industria americană a incorporat, în ultimii 10 ani, peste 130.000 de roboți.