ANAF nu poate obține date complete în cazul "Panama Papers" deoarece nu dispune de instrumente juridice de drept internațional care să-i permită obținerea de informații complete, iar legislația internă îi blochează accesul la datele unor instituții din România.
În urma analizei datelor si informațiilor publicate prin proiectul de investigație jurnalistică "Panama Papers” și a implicațiilor fiscale ale dezvăluirilor, ANAF a inițiat demersurile pentru constituirea unui grup de lucru pentru verificarea acestor informații, dar și pentru analizarea, gestionarea și coordonarea lor în mod unitar la nivelul Agenției.
Un document oficial, consultat de Profit.ro, arată că Fiscul a inițiat demersuri pentru a obține acces la toate documentele disponibile în mediul public în cazul "Panama Papers".
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Conform primelor date și informații din surse publice, mai mulți rezidenți români se regăsesc cu tranzacții, conturi si societăți comerciale strâns legate de jurisdicția Panama.
“Vor fi analizate toate datele și informațiile referitoare la persoane fizice sau juridice din România și tranzacțiile derulate de acestea cu jurisdicțiile off-shore, iar prelucrarea acestor documente se va face cu respectarea confidențialității totale, specifice secretului fiscal”, arată documentul.
Obținerea acestor informații se dovedește însă dificilă deoarece Panama nu a semnat "Convenția privind asistența administrativă reciprocă în domeniul fiscal", cu toate că statul respectiv desi s-a angajat să fie parte la schimbul automat de informații din cadrul Forumului Global al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
“Din punctul de vedere al României, se constată o lipsă a instrumentelor juridice de drept internațional care să permită realizarea schimbului de informații la cerere cu această jurisdicție”, se arată în document.
Dificultățile în obținerea informațiilor sunt însă și de ordin intern, conform sursei citate, un exemplu în acest sens fiind legislația care reglementează relația ANAF cu alte instituții.
CITEȘTE ȘI De ce discutăm doar de credite neperformante, nu și de impozite neperformante?“Agenția Națională de Administrare Fiscală a solicitat și sprijinul altor instituții din România pentru valorificarea informațiilor referitoare la acest dosar sub aspect fiscal (exemplu: Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, pentru care Agenția Națională de Administrare Fiscală nu este beneficiar al informațiilor și pentru care este nevoie de sprijinul Parlamentului pentru lărgirea cadrului juridic, în sensul menționării Agenției printre instituțiile beneficiare ale acestor analize sau alte variante)”, precizează documentul.
Sarcina Fiscului este înlesnită de faptul că, în cadrul verificărilor efectuate de inspectorii săi, constatările referitoare la tranzacțiile suspecte ale contribuabililor români cu entități înregistrate în state cu presiune fiscală redusă sau nivel ridicat de protecție al secretului bancar sunt consemnate în actele de control întocmite.
Cel mai important sprijin vine însă tot de la autoritățile fiscale din Uniunea Europeană, ANAF urmând să utilizeze schimbul automat de informații deja existent la nivel european pentru toate informațiile care pot proveni în urma analizei dosarului Panama.
Documentul mai precizează că Fiscul va avea în vedere si alte date și informații publicate în surse deschise precum și corelarea lor si cu cele din alte tipuri de dezvăluiri publice referitoare la tranzacțiile cu jurisdicțiile off-shore.
Este vorba, de pildă exemplu, de informațiile publicate în cazul conturilor de la filiala HSBC din Elveția, în urma investigațiilor media reieșind că, între noiembrie 2006 și martie 2007, prin conturile HSBC din Geneva au trecut 180,6 miliarde de euro a 100.000 de clienți și 20.000 de companii off-shore.
Surse oficiale au declarat pentru Profit.ro că, în acest caz, ANAF deține deja date oficiale cu privire la conturile care au privit rezidenți sau companii din România.
În document se mai arată că ANAF va pune la dispoziția tuturor instituțiilor cu atribuții legale, în funcție de natura informațiilor, analizele realizate.