Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizației, a scăzut în decembrie cu 4,3 puncte față de luna precedentă, la 61,3 puncte, ca urmare a anticipăriii unor condiții mai slabe în următorul an și a percepției înrăutățite asupra situației economice actuale, arată datele publicate de CFA.
Indicatorul CFA România de încredere macroeconomică, lansat în 2011, măsoară anticipațiile analiștilor finaniari privind activitatea economică în România pentru următoarele 12 luni, scrie News.ro.
Scăderea indicatorului de încredere macroeconomică a fost determinată dmai ales de evoluția indicatorului situației din următorul an, care a coborât în luna decembrie cu 5,4 puncte, până la 54,5 puncte, cel mai scăzut nivel din septembrie 2016.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În plus, indicatorul care măsoară percepția asupra situației actuale a scăzut cu 2,3 puncte, până la 75 puncte.
Sondajul arată o înrăutățire accentuată a așteptărilor privind condițiilor de afaceri din România, indicatorul coborând în decembrie la -21%, de la -12% în noiembrie, în condițiile în care 25% dintre cei chestionați se așteaptă la o deteriorare a condițiilor de afaceri.
Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească), fiind calculat pe baza a șase întrebări cu privire la condițiile curente, referitoare la mediul de afaceri și piața muncii, și la anticipațiile, pentru o perioadă de un an, pentru mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal și a averii personale la nivel de economie.
Sondajul evaluează și anticipațiile pentru rata inflației, ratele de dobândă, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET, condițiile macroeconomice globale și prețul petrolului.
Analiștii membri ai CFA estimează, în medie, un nivel al inflației de 1,5% pentru intervalul ianuarie 2017 - ianuarie 2018, în scădere de la 1,85% pentru intervalul anterior.
La finalul anului 2016, rata anuală a inflației a fost de -0,5%, iar Banca Națională a României (BNR) estimează, pentru finalul acestui an, un nivel al inflației de 2,1%.
Pentru evoluția cursului de schimb euro/leu, analiștii estimează un nivel de 4,50 lei/euro peste șase luni și pentru următorul an, nivel similar cu cel din sondajul precedent.
În privința situației economice pe plan mondial în următorul an, 67,9% dintre cei chestionați se așteaptă la condiții economice normale, în timp ce 28,6% dintre cei chestionați se așteaptă la o situație proastă, iar doar 3,6% se așteaptă la o situație bună.
CFA România este asociația profesioniștilor în investiții din România, în mare parte deținători ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrată de CFA Institute (USA), organizația având peste 180 de membri.