Analiștii financiari ai CFA România, asociația profesioniștilor în investiții, încep să evalueze și prețul acțiunilor listate pe Bursa de Valori București și pe cel al activelor imobiliare din orașele din România, primele date, aferente lunii februarie, indicând că aproximativ 55% dintre aceștia consideră activele imobiliare ca fiind supraevaluate.
Legat de prețul acțiunilor de pe bursă, la acest moment nu există o opinie clară.
Până la acest moment, CFA analiza evoluția inflației, a cursului valutar și a ratelor de dobândă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe acest segment, datele relevă că, în luna februarie 2018, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut cu 0,7 puncte, până la valoarea de 46,7 puncte.
În ceea ce privește cursul de schimb euro/leu, peste 81% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7021, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7651.
Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (martie 2019/martie 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,11% (valoare mediană 4.50%). De asemenea, peste 84% dintre participanți anticipează o majorare a ratei inflației în următoarele 12 luni (la momentul realizării sondajului, rată inflației avea o valoare de 4.32%).
Sunt de remarcat anticipațiile de majorare a ratelor de dobânda (față de valorile actuale) la leu atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni), cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani), 96%, și respectiv 88% dintre participanții la sondaj anticipând această evoluție. Astfel rată medie a ROBOR cu scadență de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,13%, iar randamentul obligațiunilor suverane denominate în lei cu scadență de 5 ani este de 4,60%. Că urmare, pentru scadențele pe termen scurt, sunt anticipate dobânzi real negative.