Analiști: Statele Unite pot pierde în 2020 poziția de cea mai mare economia a lumii, în favoarea Chinei. "Zilele sunt numărate, va fi greu de recuperat"

Analiști: Statele Unite pot pierde în 2020 poziția de cea mai mare economia a lumii, în favoarea Chinei. "Zilele sunt numărate, va fi greu de recuperat"
scris 15 ian 2019

Statele Unite ar putea pierde poziția de cea mai mare economie a lumii în 2020, în favoarea Chinei, potrivit unei analize a băncii Standard Chartered, relatează MarketWatch.

Zilele în care America era cea mai puternică economie a lumii sunt numărate, iar odată ce va ceda poziția de lider mondial va fi greu să o recupereze, potrivit raportului publicat de Standard Chartered, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Banca anticipează că PIB-ul Chinei va deveni mai mare decât cel al Statelor Unite în 2020. Mai mult decât atât, în următorul deceniu, economia americană va coborî și mai mult în clasament, urmând să fie depășită și de cea a Indiei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
UPDATE BNR a tras de la bănci 13 mld. lei, mișcare care apără leul, dar împinge în sus ROBOR. Explicațiile BNR: operațiunea a fost determinată de plăți mari ale Trezoreriei care au dus la exces de lichiditate CITEȘTE ȘI UPDATE BNR a tras de la bănci 13 mld. lei, mișcare care apără leul, dar împinge în sus ROBOR. Explicațiile BNR: operațiunea a fost determinată de plăți mari ale Trezoreriei care au dus la exces de lichiditate

”Clasa de mijloc este la un moment de cotitură, la nivel mondial. Până în 2020, majoritatea populației mondiale va fi inclusă în categoria clasei de mijloc. Asia va conduce creșterea populației din clasa de mijloc, în timp ce această categorie va stagna în Occident”, a scris ăn raport analistul Madhur Jha.

Schimbarea, care a fost anticipată de mult timp de către economiști, ar putea avea astfel loc în timpul mandatului președintelui american Donald Trump.

În funcție de PIB-ul nominal calculat la paritatea puterii de cumpărare (PPP), topul celor mai mari economii era condus în 1990 de Statele Unite (cu un PIB de 5,9 mii de miliarde dolari), urmate de Japonia (2,4 mii de miliarde dolari), Germania (1,6 mii de miliarde dolari) și Italia (1,1 mii de miliarde dolari).

În anul 2000, clasamentul era SUA (10,2 mii de miliarde dolari), China (3,7 mii de miliarde dolari), Japonia (3,4 mii de miliarde dolari), Germania (2,4 mii de miliarde dolari).

În 2010, pe primele poziții s-au aflat SUA (14,9 mii de miliarde dolari), China (12,4 mii de miliarde dolari), India (5,3 mii de miliarde dolari) și Japonia (4,5 mii de miliarde dolari).

Pentru 2020, ordinea ar urma să fie China (29,9 mii de miliarde dolari), SUA (22,2 mii de miliarde dolari), India (13,4 mii de miliarde dolari), Japonia (5,8 mii de miliarde dolari).

În 2030, ordinea ar urma să se modifice din nou, cu China pe primul loc (64,2 mii de miliarde dolari), India (46,3 mii de miliarde dolari), SUA (31 mii de miliarde dolari) și Indonezia (10,2 mii de miliarde dolari).

viewscnt
Afla mai multe despre
economie
sua
china