Guvernul a stabilit alocarea a peste 1,79 miliarde de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru continuitatea derulării unor programe de investiții, prin onorarea solicitărilor de transfer înregistrate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Numărul șomerilor în Germania a crescut în iunie mai mult decât se estima, semn că încetinirea celei mai mari economii europene afectează soliditatea pieței forței de muncă, transmit DPA și Reuters.
O eventuală rectificare bugetară va fi efectuată de către Guvern în toamnă, în luna septembrie sau octombrie, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, care a precizat că până atunci se va analiza unde este nevoie de fonduri suplimentare și unde sunt fonduri care nu au fost utilizate.
Economia britanică a înregistrat o creștere peste așteptări în primul trimestru din 2024, încheind perioada de recesiune în care a intrat în a doua jumătate a anului trecut, arată datele actualizate publicate de Oficiul Național de Statistică (ONS), transmit DPA și Reuters.
Rata șomajului în România se situa, la finele lunii mai, la 3,09%, cu 0,01 puncte procentuale sub nivelul din luna anterioară, arată datele centralizate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).
Construcțiile și comerțul cu amănuntul vor înregistra o creștere a activității în următoarele trei luni, în timp ce prețurile din aceleași domenii vor avea un trend ascendent, arată rezultatele anchetei de conjunctură publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
Premierul Ciolacu a ținut, la începutul ședinței de Guvern, să îi atragă atenția ministrului Boloș că modificările privitoare la e-Factura, e-Transport și e-TVA trebuiau mai întâi discutate cu mediul de afaceri, cu cei vizați de acestea.
Cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final al gospodăriilor populației, în cadrul statelor membre, a fost înregistrat în anul 2023 în Bulgaria și România, fiind cu 40% mai mic decât media UE, urmate de Polonia (34% sub media UE). Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), care citează datele Eurostat, România este cel mai ieftin stat membru pentru grupa „Alimente și băuturi nealcoolice” (74%) urmată de Polonia (78%). De asemenea, România are cel mai scăzut nivel al prețurilor dintre țările UE, pentru grupa „Articole de mobilier, echipamente de uz casnic și întreținerea curentă a locuinței” (72%), urmată de Bulgaria (74%).
Acționar important venit în România . Detalii pe PROFIT INSIDER, un instrument de business pe bază de abonament prin intermediul căruia sunt furnizate informații exclusive privind modificările fiscale și legislative pregătite de autorități înainte de a fi lansate în dezbatere publică, tranzacții realizate de jucători importanți, decizii de business, rezultate financiare anunțate în premieră, analize de piață exclusive.
Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor va scădea ușor de luni, 1 iulie, dar va crește mai mult decât a scăzut de la 1 octombrie. Pe de altă parte, ROBOR la 3 luni și-a continuat scăderea, chiar dacă nu la fel de abruptă ca în precedentele trimestre, și a ajuns la un nivel apropiat de cel al IRCC. Debitorii cu credite legate de IRCC vor avea de așteptat până la începutul anului viitor să vadă o scădere substanțială a ratelor, dacă BNR va începe reducerea ratei cheie din această vară.