Datoria guvernamentală britanică a atins 100% din producția economică, pentru prima dată în istoria recentă a țării, iar luna trecută finanțele publice au înregistrat un nou deficit bugetar mare, amplificând problemele pentru ministrul de Finanțe Rachel Reeves în timp ce își pregătește planurile privind impozitele și cheltuielile, transmite Reuters.
Occidentul este pe calea unei tranziții gigantice de la o generație la alta a proprietăților imobiliare, dar și a investițiilor bursiere.
Caz concret al unei probleme cu o firmă. Detalii pe PROFIT INSIDER, un instrument de business pe bază de abonament prin intermediul căruia sunt furnizate informații exclusive privind modificările fiscale și legislative pregătite de autorități înainte de a fi lansate în dezbatere publică, tranzacții realizate de jucători importanți, decizii de business, rezultate financiare anunțate în premieră, analize de piață exclusive.
Economistul Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului Băncii Naționale a României, a vorbit, într-o emisiune televizată, despre mirajul îmbogățirii în urma investițiilor în criptomonede, el arătând că într-un astfel de sistem, pentru ca unii să se îmbogățească, alții trebuie să piardă, având în vedere că practic nu se fac investiții în nimic din economia reală.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat sâmbătă legea, adoptată anterior de parlament, prin care cheltuielile militare sunt majorate cu 500 miliarde de grivne (circa 12 miliarde de dolari) în acest an, transmite dpa, citând presa locală.
Economistul Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului Băncii Naționale a României, atrage atenția asupra „derapajelor fiscale din anii electorali”, din cauza cărora se ajunge la creșterea deficitului, el susținând că „așa ceva nu se întâmplă nicăieri în lumea civilizată”. El atrage atenția asupra faptului că de anul viitor românii vor trebui să plătească pentru deciziile luate de politicieni în anul 2024, în context electoral.
În urmă cu doar o săptămână, înainte ca inundațiile mortale să atingă Europa Centrală, Republica Cehă părea pe cale să devină prima țară din regiune care își va reduce deficitul bugetar ferm sub nivelul de 3% din PIB, plafonul maxim permis normele Uniunii Europene, după pandemia de COVID-19. Acum, acea mică victorie pentru finanțele publice este incertă, întrucât Republica Cehă și Polonia, care au suportat greul potopului, calculează costul celor mai grave inundații care au lovit regiunea în cel puțin două decenii, relatează Reuters.
Dezvoltarea cooperării economice între Ungaria și Rusia în domenii care nu sunt afectate de sancțiuni internaționale este în interesul economiei naționale, al securității naționale și al strategiei naționale, a declarat vineri, la Budapesta, în urma reuniunii comitetului de cooperare economică ungaro-rus, ministrul ungar al afacerilor externe și comerțului exterior, Péter Szijjártó, subliniind că așa face toată lumea, numai că majoritatea fac afaceri cu rușii însă neagă acest lucru, relatează MTI.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, afirmă că există un ”semnal de îngrijorare în ceea ce privește încetinirea creșterii economice”, aceasta resimținu-se în întreaga Europă. ”De aceea trebuie să fim prudenți”, adaugă ministrul, declarându-se convins că nu se poate vorbi despre începutul unei crize ecomomice.
România va accesa din partea SUA împrumuturi de 920 milioane dolari prin Ministerul Apărării Naționale (MApN) și Romarm, fondurile, disponibile la dobândă avantajoasă, urmând să fie folosite pentru consolidarea capacității de producție a industriei naționale de apărare în vederea asigurării capabilităților militare pentru România, prevede un proiect de hotărâre de Guvern pregătit de către Ministerul Finanțelor. Acordul de împrumut trebuie semnat până la finele lunii septembrie.