Occidentul este pe calea unei tranziții gigantice de la o generație la alta a proprietăților imobiliare, dar și a investițiilor bursiere.
Generația X (alcătuită din cei născuți în perioada 1965-1976, potrivit The Center for Generational Kinetics) și cea „Y a Milenialilor” (include persoanele care s-au născut între anii 1977-1995) au o notorietate a provocărilor lor financiare, de la lipsa de oportunități, prețurile inaccesibile ale caselor, datoriile contractate pentru studii care apasă pe bugetul familial și insecuritatea locurilor de muncă. Totuși, pentru o parte din reprezentanții acestei generații ar putea să nu fie chiar atât de rău. Ei au de moștenit o avere financiară consistentă de la părinții lor din generația „baby boom” (cuprinde persoanele născute între anii 1946-1964), scrie Financial Times.
Averea generației celor născuți imediat după cel de-Al Doilea Război Mondial a avut o bază solidă prin creșterea economică, locurile de muncă pe viață sau pentru decenii, aprecieri ale valorii proprietăților, astfel încât mai mult de 100 de miliarde de lire sterline sunt moștenite sau donate în fiecare an în Marea Britanie.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Proiectul Contrapărții Centrale – poticnit în negocieri comerciale. Dincolo de licența Euronext, entitatea a fost îndrumată către o terță companie de tehnologie. Potențială creștere considerabilă a costurilorEste un număr care s-a dublat la fiecare 20 de ani începând cu anul 1979 și e de așteptat să se dubleze din nou, până în anul 2040. Este și un trend la nivel mondial. Un raport recent al Vanguard arată că, până în 2030, aproximativ 10,6 trilioane dolari urmează să fie transferate între generații în SUA, 3,5 trilioane dolari în Europa și 2,8 trilioane dolari în Asia.
Averea se subțiază de la o generație la alta
Totuși, același raport atrage atenția că statisticile spun că există un nivel mare de reținere la prima generație. Nu mai puțin de 70% din familiile bogate își pierd averea la a 2-a generație și 90% la cea de-a 3-a generație. Este o combinație între dispersarea activelor, pierderi de capital și, în cazul Marii Britanii sau a altor țări europene, se adaugă taxa pe moștenire.
Cât privește averea financiară, 87% din moștenitori aleg să nu mai păstreze planificarea financiară la același broker sau consultant și să mute managementul averii în altă parte, potrivit Cerulli Associates. Nu sunt puțini beneficiarii care vor să lichideze totul, de exemplu pentru a închide un credit ipotecar, a investi bani alături de consultantul pe care deja îl aveau sau pur și simplu să investească în structuri de administrare pasivă care sunt mai ieftine.
Opțiunile sunt diferite în funcție de soluția tehnologică sau de selecția unor acțiuni
“Generațiile mai tinere sunt pe deplin conștiente de costurile mai ridicate și de tehnologia limitată a unor consultanți și de aceea vor căuta administratori diferiți de părinții lor pentru activele financiare moștenite“, spune Charlotte Ransom, șef executiv la Netwealth. Astfel, mulți vor căuta variante diferite de investire, de regulă mai ușor accesibile digital.
CITEȘTE ȘI De la un “finanțator aproape nesemnificativ”, populația ajunge să asigure 10% din împrumuturile Guvernului. Cât este stocul de datorie deținut de cetățenii româniUn alt aspect ține de selecția făcută de la o generație la alta. De exemplu, generațiile de dinainte dețineau acțiuni la companii miniere, în timp ce cele noi sunt mai puțin tentate de acest sector. “Nu trebuie să asumăm că generația următoare are aceleași valori cu cele ale părinților", spune Jane Sydenham, director de investiții la Rathbones.
Transferul de avuție, însă, ia timp. “Duratele de viață s-au extins“, spune Rob Burgeman, director de investiții la RBC. “Avem clienți mult mai în vârstă decât eram obișnuiți să avem în trecut.“
“Tânăr moștenitor“… la 60 de ani
Este un fenomen care se întâmplă și în ceea ce privește moștenitorii. Consultanții sunt axați în eforturile lor pe pregătirea noii generații de a administra moștenirea și se gândesc la adolescenți sau la cei de peste 20 de ani, spune Paul Kearney, managing director la firma de consulanță de investiții ARC. “În realitate, cei care beneficiază de moștenire sunt de obicei în vârstă de 40 de ani, 50 de ani sau chiar 60 de ani.“
Mulți din cei care vor primi moșteniri în următorii ani o vor face fără să fi avut nicio experiență prealabilă cu administratori de active financiare. Pentru ei, decizia va fi în funcție de cost, de un portal de internet atractiv, o aplicație pe telefon ușor accesibilă sau pur și simplu la o recomandare verbală a apropiaților. Sub acest aspect, administratorii tradiționali de active financiare vor trebui să țină pasul cu vremurile ca să se mețină în business.