Economistul Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului Băncii Naționale a României, a vorbit, într-o emisiune televizată, despre mirajul îmbogățirii în urma investițiilor în criptomonede, el arătând că într-un astfel de sistem, pentru ca unii să se îmbogățească, alții trebuie să piardă, având în vedere că practic nu se fac investiții în nimic din economia reală.
„De pe unele site-uri de pe internet vei afla că în zece ani de acum înainte o să ajungă la un milion de dolari un Bitcoin. E foarte bine! Deci toată lumea se va îmbogăți. Și nimeni nu-și pune întrebarea: dom-le, dar de unde vine bogăția asta? Bogăția asta vine numai de la cei care pierd, pentru că nu e niciun fel de profit, nimic, zero! Și nici nu are cum să fie, din cauză că ăsta este un joc paralel, nu intră în lumea reală, nu ajungi să investești”, a afirmat Eugen Rădulescu sâmbătă, la Digi 24, subliniind că opinia exprimată este una personală, nu a BNR.
El a explicat că afacerile cu criptomonede nu construiesc, nu produc nimic și, ca atare, nu pot avea profit, scrie News.ro.
Rădulescu susține că afacerile cu criptomonede sunt „influențate de o excepțional de bine pusă la punct propagandă”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Am discutat cu oameni care sunt favorabili și care spun: Bitcoin se face un număr limitat, vor în total 21 de milioane, cam așa, și atunci nu fac inflație. Păi de ce ar face inflație, din moment ce nu sunt în economie? Ele nu există! Cum să faci inflație din ceva care nu e decât un joc închis între participanții la joc? Ce a favorizat extraordinar de tare creșterea aceasta a fost dezvoltarea fulgerătoare din ultimele decenii a internetului și a facilităților pe care internetul le permite”, mai spune Eugen Rădulescu.
Acesta susține că piața criptmonedelor este doar „un firicel de nisip” în piața valutară internațională.
„M-am uitat la cât sunt tranzacțiile pe piața de Bitcoin. Undeva între 20-40 de miliarde de dolari zilnic, astea sunt tranzacțiile. Să știți că pe piața valutară din România, numai în România, sunt tranzacții în medie de 3 miliarde de euro zilnic. Nu e cine știe ce piață! Dacă ne uităm la piața monetară a lumii, Bitcoin este un firicel de nisip”, argumentează Eugen Rădulescu.