IMM-urile românești duc în 2024 cea mai mare luptă pentru creștere sau chiar pentru supraviețuire, având în vedere inflația ridicată și concurența tot mai mare, în multe cazuri neloială, arată o analiză Pixer Agency, agenție de promovare online pentru IMM-uri, care precizează că firmele locale ar trebui să își crească vânzările cu minimum 30%-40% la nivelul anului sau în următoarele 6 luni pentru a face față.
Prețurile produselor care ies pe porțile fabricilor au scăzut cu 2,3% în zona euro și cu 2,1% în Uniunea Europeană și în zona euro, în august, comparativ cu perioada similară din 2023, dar cele mai mari creșteri au fost în România, Bulgaria, Portugalia și Estonia, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
Revenirea la nivelul economic de dinainte de pachetele de salvare financiară a Greciei ar fi posibilă abia în 2028 în ceea ce privește datele bugetare fundamentale, cum ar fi datoria publică, dar și PIB-ul, conform Planului pe Termen Mediu 2025-2028 prezentat de ministrul grec al Economiei, Kostis Hatzidakis, și de ministrul adjunct Thanos Petralias, potrivit Rador Radio România.
Bucureștiul și-a diminuat semnificativ contribuția la PIB-ul național, arată analiza sectorului de construcții și tranzacții imobiliare, ajungând la un minim al ultimului deceniu, 29,4% în anul 2023 comparativ cu 37% în 2019, arată un studiu al Asociației Investitorilor de Real Estate din România (AREI). Potrivit asociației, sectorul de real-estate, care în anii trecuți a reprezentat un motor esențial al economiei, traversează o perioadă critică, fapt ce poate afecta stabilitatea economică a României.
Mari proiecte lansate pe piață, buget de 1,2 miliarde lei. Detalii pe PROFIT INSIDER, un instrument de business pe bază de abonament prin intermediul căruia sunt furnizate informații exclusive privind modificările fiscale și legislative pregătite de autorități înainte de a fi lansate în dezbatere publică, tranzacții realizate de jucători importanți, decizii de business, rezultate financiare anunțate în premieră, analize de piață exclusive.
Deficitul bugetar a crescut într-un ritm alert în luna septembrie și a ajuns, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro din surse guvernamentale, la 5,45% la finalul lunii. La final de august, deficitul bugetar s-a situat la 4,57%. În continuare, în timp ce octombrie, luna cu cele mai mari încasări planificate la ANAF din tot anul, ar putea aduce o oarecare stabilitate în finanțele Guvernului, ultimele două luni din an sunt istoric luni cu cheltuieli foarte mari și deficite în jurul a 2% din PIB, situație agravată în acest an de alegerile parlamentare și prezidențiale.
Guvernul s-a înțeles cu Comisia Europeană, în etapa de pregătire a planului pe care urmează să îl trimită oficial la Bruxelles, ca ținta de deficit bugetar pentru acest an să fie majorată la 7,9% din PIB în termeni ESA (standardul utilizat la nivel UE), au declarat surse guvernamentale pentru Profit.ro. Deficitul în termeni cash (standardul utilizat intern în România) ar urma să se situeze la circa 8%, în jurul a 142 miliarde lei.
Arabia Saudită și-a redus previziunile de creștere și și-a majorat estimările deficitului bugetar pentru anii fiscali 2024 până în 2026, anticipând o perioadă de cheltuieli mai mari și venituri mai mici din petrol, transmite CNBC.
Chiriile solicitate pentru apartamente și garsoniere în marile orașe din România au înregistrat o creștere de 14% de la un an la altul (septembrie 2024 vs. septembrie 2023).
Guvernul portughez a semnat un acord cu reprezentanții angajatorilor și o parte a sindicatelor, care include o creștere a salariului minim de la 820 la 870 de euro pe lună în 14 luni, respectiv 1.015 euro în 12 luni, potrivit boursorama.com.