Acțiunile marilor companii de tehnologie scad pe Wall Street, după date despre inflație mai slabe decât se așteptau analiștii.
Prețurile de consum din Statele Unite au scăzut în mod neașteptat în iunie, potrivit datelor publicate joi de Departamentul Muncii, ceea ce ar trebui să alimenteze așteptările privind o viitoare reducere a ratei dobânzii de către Rezerva Federală, transmite agenția Reuters.
Guvernatorul Mugur Isărescu explică preferința BNR pentru surplusul de lichiditate din piața interbancară, care există acum și a existat și înainte de criza financiară: nu vrea să facă pierderi care mai departe să afecteze credibilitatea băncii centrale și să pună presiune pe deficitul public – „nici măcar nu e un pas, e jumătate de pas” până angajații băncii centrale să fie făcuți bugetari.
Tinerii absolvenți de liceu care nu au promovat examenul de Bacalaureat se pot angaja chiar din această vară, în momentul de față existând peste 6.000 de locuri de muncă pentru care angajatorii nu cer diploma de Bac.
Rata anulă a inflației a scăzut în iunie la 4,9%, față de 5,1% în luna precedentă, și la cel mai redus nivel de după iulie 2021. Inflația lunară a fost de 0,24%, peste nivelul din precedentele două luni.
Excedentul de lichiditate înregistrat de sistemul bancar în raport cu Banca Națională a României a crescut în iunie la al doilea cel mai ridicat nivel istoric. Banii mulți din piață vor alimenta scăderea dobânzilor practicate de bănci, pe măsură ce BNR reduce dobânzile de referință.
BRD semnează. Detalii pe PROFIT INSIDER, un instrument de business pe bază de abonament prin intermediul căruia sunt furnizate informații exclusive privind modificările fiscale și legislative pregătite de autorități înainte de a fi lansate în dezbatere publică, tranzacții realizate de jucători importanți, decizii de business, rezultate financiare anunțate în premieră, analize de piață exclusive.
România înregistrează în aceste zile pe piața bursieră spot prețuri la energie electrică peste media țărilor europene, spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Veniturile totale medii lunare au fost în trimestrul I 2024, în termeni nominali, de 8.049 lei pe o gospodărie, reprezentând 3.210 lei pe o persoană, în creștere cu 7,3% pe o gospodărie, respectiv cu 7% pe o persoană, față de trimestrul IV 2023. Cheltuielile totale medii lunare ale populației au fost, în trimestrul I 2024, de 6.843 lei pe o gospodărie (2.729 lei pe o persoană) și au reprezentat 85% din veniturile totale, în creștere cu 329 lei pe o gospodărie față de trimestrul IV 2023, arată datele de Institutul Național de Statistică (INS).
Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) în perioada 1 ianuarie - 31 mai 2024 a fost de 12,288 miliarde de euro, mai mare cu 1,230 miliarde de euro (+11,1%) decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.