Arabia Saudită și-a redus previziunile de creștere economică și a majorat estimările referitoare la deficitul bugetar

Arabia Saudită și-a redus previziunile de creștere economică și a majorat estimările referitoare la deficitul bugetar
Profit.ro
Profit.ro
scris ieri, 21:34

Arabia Saudită și-a redus previziunile de creștere și și-a majorat estimările deficitului bugetar pentru anii fiscali 2024 până în 2026, anticipând o perioadă de cheltuieli mai mari și venituri mai mici din petrol, transmite CNBC.

Produsul intern brut real este acum așteptat să crească cu 0,8% în acest an, o scădere dramatică față de o estimare anterioară de 4,4%, potrivit celui mai recent raport prebugetar publicat de Ministerul Finanțelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Viteza maximă la periferia Parisului, limitată la 50 km/h CITEȘTE ȘI Viteza maximă la periferia Parisului, limitată la 50 km/h
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Proiecția de creștere a PIB-ului pentru 2025 a fost, de asemenea, redusă de la o estimare anterioară de 5,7% la 4,6%, în timp ce perspectivele pentru 2026 au fost reduse de la 5,1% la 3,5%, scrie News.ro.

Bugetul exercițiului financiar 2025 evidențiază angajamentul Regatului de a accelera reformele de reglementare și structurale, precum și dezvoltarea politicilor. De asemenea, se concentrează pe cheltuielile transformatoare pentru a promova creșterea economică durabilă, a îmbunătăți dezvoltarea socială și a îmbunătăți calitatea vieții”, se arată în raportul prebugetar. 

Cel mai recent raport a subliniat și mai mult planurile guvernului saudit de a aloca fonduri suverane și de dezvoltare ”pentru investiții de capital, dând în același timp putere atât sectorului privat, cât și non-profit pentru a stimula creșterea și prosperitatea”.

FOTO Start pentru loturile montane ale Autostrăzii Unirii. Vor avea nu mai puțin de 38 de tuneluri și 183 de poduri CITEȘTE ȘI FOTO Start pentru loturile montane ale Autostrăzii Unirii. Vor avea nu mai puțin de 38 de tuneluri și 183 de poduri

Autoritățile saudite se așteaptă, de asemenea, ca bugetul să rămână în deficit în următorii câțiva ani, deoarece regatul acordă prioritate cheltuielilor pentru a atinge obiectivele planului său Vision 2030 de modernizare și diversificare a economiei saudite, puternic dependentă de petrol.

Ministerul de Finanțe a estimat un deficit bugetar mai mare, de aproximativ 2,9% din PIB, pentru 2024, comparativ cu o proiecție anterioară de 1,9% pentru anul. Acesta a prezis deficite de 2,3% și 2,9% în 2025, respectiv 2026, de asemenea, mai mari decât estimările anterioare.

viewscnt
Afla mai multe despre
arabia saudită
economie