Numărul locurilor de muncă create în economia SUA în septembrie a depășit așteptările, indicând un tablou vital al ocupării forței de muncă, iar rata șomajului a scăzut, potrivit datelor publicate vineri de Departamentul Muncii, transmite CNBC, citat de News.ro.
Comisia Europeană a deschis un sondaj al părților interesate cu privire la o potențială extindere a domeniului de aplicare CBAM la anumite produse. Măsura ar împiedica unitățile de producție să se mute în țările din afara UE cu politici climatice mai puțin stricte. De asemenea, urmărește să se asigure că consumatorii finali nu vor favoriza astfel de bunuri importate, deoarece acestea ar fi mai ieftine fără o stabilire echivalentă a prețului carbonului.
Numărul locurilor de muncă create de angajatorii americani a crescut în septembrie, iar rata șomajului a scăzut până la 4,1%, ceea ce sugerează că nu există motive pentru o reducere semnificativă de dobândă din partea Rezervei Federale la ultimele două reuniuni din acest an, transmit AP și Reuters.
Prețurile medii ale apartamentelor de vânzare – vechi și noi – au înregistrat o creștere de 15% în septembrie comparativ cu aceeași lună a anului trecut. La capitolul contactărilor, datele arată că în luna septembrie a acestui an au fost cu 52% mai multe interacțiuni între vânzători și cumpărători comparativ cu luna septembrie a anului trecut.
Banca Națională a României păstrează nivelurile curente ale dobânzilor, în linie cu așteptările celor mai multor analiști, care anticipau această mișcare din pricina presiunilor inflaționiste venite din creșterea accelerată a creditului de consum și a salariilor, precum și din derapajul fiscal. BNR se așteaptă acum ca inflația la finele anului să fie peste nivelul de 4% pe care îl prognoza în august.
Italia intenționează să majoreze impozitele companiilor care au avut cele mai mari beneficii de pe urma turbulențelor economice din ultimii ani, pentru a reduce deficitul bugetar, a anunțat ministrul de Finanțe, Giancarlo Giorgetti, transmite Bloomberg.
Cei mai mulți analiști se așteaptă ca BNR să mențină neschimbată dobânda în ședința de politică monetară de vineri, dar părerile sunt destul de împărțite. Pe de o parte, creditul de consum crește rapid, situația fiscală e problematică și inflația din sectorul serviciilor e persistentă, pe de altă parte creșterea economică a încetinit mult sub potențial și inflația pare să meargă spre prognoza BNR. Pe deasupra riscurilor interne vin altele externe, cu escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu.
Gigant petrolier pariază. Detalii pe PROFIT INSIDER, un instrument de business pe bază de abonament prin intermediul căruia sunt furnizate informații exclusive privind modificările fiscale și legislative pregătite de autorități înainte de a fi lansate în dezbatere publică, tranzacții realizate de jucători importanți, decizii de business, rezultate financiare anunțate în premieră, analize de piață exclusive.
România se află printre țările UE cu cele mai mari creșteri ale prețurilor la case, cu un plus de 6,8% în trimestul al doilea al acestui an. Dar n-a fost o evoluție comparabilă cu Polonia sau cu Ungaria, unde prețurile caselor au crescut cu două cifre.
Numărul de locuri de muncă remote nou-apărute în piață a scăzut în ultimul an, după ce în perioada 2020-2022, pe fondul pandemiei COVID, a avut creșteri impresionante.