Chiar dacă românii se întrec pe facebook în poezii și osanale ridicate poetului național pe 15 ianuarie, data sa de naștere, nu-l citesc decât școlarii și cărțile lui se vând din ce în ce mai slab. Potrivit dr. Lucian Pricop, istoric și critic literar, președinte al Societății Editorilor din România, dacă ar fi trăit astăzi, Eminescu ar fi câștigat din drepturile de autor ale cărtilor sale de poezie în jur de 2.500 de lei pe lună, impozabili, adică mai puțin decât un profesor de gimnaziu de română.
Pricop nu crede că există în creația lui Eminescu mai multe etaje valabile cultural, altele decât cele de poet și prozator, și că este evident că Eminescu gânditorul politic și Eminescu filozoful sunt concepte lovite de nulitate, invenții ale unor abili mistificatori sau poate ale prea grăbiților idolatori. "Aceștia din urmă, deși gata să-i fabrice statui și litanii (cu precădere în momente de vizibilitate mediatică pentru gesturile lor, iar nu pentru vreun text sau idee eminesciană), nu fac altceva decât să-l pună într-o postură ridicolă, îndepărtându-l de cititorii potențiali, expunându-l într-o manieră indecent encomiastică", spune Pricop pentru Profit.ro.
În 2018, potrivit președintelui Societății Editorilor, care citează date din Catalogul CIP și Bibliografia CIP ale Bibliotecii Naționale, s-au publicat 29 de cărți avându-l pe Eminescu drept autor, în vreme ce cărți "de condiție interpretativă mediocră (cărți zise de critică literară, multe pentru uzul elevilor)" sunt 24 în 2018.
CITEȘTE ȘI Dacia lansează o amplă acțiune de rechemareDin această statistică, coroborată cu indicatorii specifici activității editoriale (tiraj mediu – 700 exemplare pentru cărțile cu adresabilitate generală, preț de vânzare mediu – 15 lei, drepturi de autor - 10% din prețul de vânzare), Eminescu ar fi trăit modest, oricum mai prost decât un profesor de limbă română de gimnaziu. Poetul național ar fi câștigat, din calculele lui Lucian Pricop, un venit impozabil de 2.537,5 lei/lună.
"Viața modestă a lui Eminescu din simularea noastră nu i se datorează, ci ține de condiția noastră, de felul în care trăim și alegem să trăim posteritatea lui Eminescu. Sigur un indicator concludent pentru diferențele dintre veniturile potențiale ale lui Eminescu și cele ale poetului suedez Tomas Tranströmer (și nu pentru că i s-a decernat în 2011 Premiul Nobel pentru Literatură) poate fi media europeană anuală a consumului cultural pe cap de locuitor care se ridică la 1.400 Euro (conform Eurostat – Biroul European de Statistică), în vreme ce în România, acesta a fost în același an 2017 de 138 de euro", a mai spus Pricop.