Formularul 394 - pe care sunt obligate să îl depună toate firmele plătitoare de TVA începând din 2016 - va intra în vigoare de la 1 iulie, în loc de 1 aprilie, iar completarea acestuia și pentru perioada scursă de la începutul anului, așa cum a fost prevăzut inițial, nu va mai fi necesară, a declarat ministrul Finanțelor, Anca Dragu. Ea a enumerat și unele dintre modificările pe care ar urma să le aducă atât formularului 394, cât și formularului 088, ambele în topul reclamațiilor de pe site-ul Guvernului.
Ministrul a anunțat modificările în plenul Camerei Deputaților, confirmând informațiile publicate de Profit.ro referitoare la amânarea depunerii formularului 394 pentru iulie. Ordinul care conține D394 ar trebui să intre în vigoare de la 1 aprilie.
"CNP-ul devine opțional. Acesta trebuie declarat doar în cazul facturilor de peste 10.000 de lei. De asemenea, formularul nu se va mai depune retroactiv, acesta va intra în vigoare de la 1 iulie și societățile nu mai trebuie să declare încă o dată facturile emise sau primite în primul semestru al anului", a spus Anca Dragu, potrivit Agerpres.
Ea a explicat că, în cazul formularului 088, va fi eliminată obligația ca firmele care își schimbă administratorul, asociații sau sediul să depună declarația, cu excepția situațiilor în care există un risc fiscal ridicat.
CITEȘTE ȘI Efectele celebrului D088: blocaj, premiza vinovăției, firme vândute ca la piață, administratori fictivi. Ce trebuie schimbat?"Ministerul Finanțelor Publice și ANAF sunt parte activă a procesului început odată cu inițiativa guvernamentală de reducere a birocrației. Astfel, lucrăm la soluții pentru simplificarea semnificativă a formularelor fiscale și a procedurilor. Mă refer în principal la simplificarea formularelor 088 și 394. În ceea ce privește formularul 088, vom veni cu modificări pentru simplificarea acestuia în sensul: eliminării întrebării legate de cazierul fiscal, deoarece acestea sunt informații pe care ANAF deja le deține. Acolo unde nu se renunță la întrebare, se simplifică. Nu se mai solicită acea apostilă pentru diplome și declararea veniturilor se poate face în tranșe. Cel mai important aspect vizează, însă, schimbarea administratorului sau a sediului unei firme. ANAF nu le va mai cere contribuabililor aflați în această situație să depună declarația 088, cu excepția situațiilor în care există risc fiscal ridicat", a declarat ministrul, conform sursei citate.