Autoritațile sanitar-veterinare din județul Galați au confirmat, sâmbătă, al doilea caz de gripă aviară, la o altă lebădă care a fost găsită moartă, pe 18 ianuarie, tot pe albia râului Bârlad, în zona comunei Ivești, după ce vineri a fost confirmat primul caz, iar autoritățile au adoptat un plan de măsuri pentru prevenirea răspândirii acestei boli.
Directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Vasile Ștefan, a declarat, sâmbătă, că a fost confirmat un nou caz de gripă aviară, cu virusul H5N8, la o lebădă care a fost găsită moartă pe 18 ianuarie pe fondul de vânătoare Hanu Conachi, pe albia râului Bârlad, în zona Valea Romilor, din comuna Ivești, fiind vorba despre un nou caz, după cel confirmat vineri, scrie News.ro.
"Avem confirmarea unui nou caz de gripă aviară la o lebădă care a fost găsită moartă în această zonă pe 18 ianuarie. S-au prelevat probe, iar rezultatele analizelor efectuate la DSV Brăila și la București la Laboratorul Național de Referință sunt pozitive, fiind vorba despre virsul gripei aviare H5N8. Acum am primit confirmarea de la București", a declarat Vasile Ștefan.
CITEȘTE ȘI Poliția a audiat 15 persoane în dosarul deschis în urma incendiului din Clubul Bamboo - surseEl a precizat că pe 16 ianuarie medicul veterinar din zonă a anunțat DSVSA Galați că pe acel fond de vânătoare erau mai multe lebede de iarnă, din care una avea semne de îmbolnăvire, iar o alta era moartă. Astfel, autoritățile au prelevat probe de laborator, atât de la lebăda moartă, cât și de la cea bolnavă, iar rezultatele analizelor au ieșit negative în cazul lebedei bolnave, însă vineri în cazul lebedei moarte rezultatele au arătat că este vorba despre gripa aviară.
Potrivit lui Ștefan, zona în care au fost găsite cele două lebede moarte este una mlăștinoasă, alimentată cu izvoare de apă mai caldă, care nu îngheață, motiv pentru care locul este folosit mai ales în perioada rece de lebedele de iarnă.
Directorul DSVSA Galați a mai spus că până acum nu s-au semnalat probleme în ceea ce privește păsările domestice din zonă.
"În zona de supraveghere este o fermă cu 400.000 de păsări, găini ouă consum și pui de carne. La această fermă activitatea nu s-a oprit, ferma deținând planuri de biosecuritate care se respectă, așa că riscul apariției bolii este redus. Păsările ce trebuie livrate clienților se realizează, dar în condiții controlate, activitatea fiind monitorizată și avizată de DSV”, a mai spus Vasile Ștefan.
Primul caz de gripă aviară, de tipul H5N8, a fost confirmat, vineri, în județul Galați, la o lebădă găsită moartă pe albia râului Bârlad, autoritățile adoptând un plan de măsuri pentru împiedicarea răspândirii bolii.
Lebăda la care a fost confirmată gripa aviară (influența aviară), de tipul H5N8 a fost găsită moartă pe fondul de vânătoare Hanu Conachi, pe albia râului Bârlad, în zona Valea Romilor din comuna Ivești, potrivit unui comunicat al Prefecturii Galați. Astfel, prefectul județului Galați, Gabriel Aurelian Panaitescu, a convocat vineri Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru a analiza situația de fapt, riscurile actuale și măsurile care se impun, iar la recomandarea specialiștilor din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Galați, s-a convenit asupra unui plan de măsuri privind controlul influenței aviare, pentru împiedicarea răspândirii bolii către efectivele de păsări domestice și pentru a reduce gravitatea efectelor economice.
Planul de măsuri vizează o zonă de protecție de trei kilometri în jurul focarului și localitățile care fac parte din zona de protecție - Ivești, Bucești și Torcești, dar și o zonă de supraveghere de 10 kilometri în jurul focarului suspicionat, în localitățile care fac parte din zona de protecție - Ivești, Bucești, Torcești, Umbrărești, Condrea, Salcia, Siliștea, Umbrărești-Deal, Barcea, Podoleni, Liești și Călmățui.
Astfel, printre măsurile preventive s-a decis ca în aceste localități să fie interzise târgurile, piețele, expozițiile sau alte aglomerări de păsări domestice ori păsări captive, iar localnicii au fost înștiințați să nu își mai lase păsările pe luciul de apă - lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică artificială. Totodată, în cazul identificării păsărilor moarte, sălbatice sau domestice, se va contacta în regim de urgență medicul veterinar din comună și DSVSA Galați pentru dirijarea acestora la LSVSA din DSVSA Galați în vederea efectuării examenelor de laborator.
Având în vedere că gripa aviară se poate transmite și la om, orice caz de îmbolnăvire la om cu manifestări respiratorii se va semnala medicilor de familie. Toate indicațiile medicului de familie și medicului veterinar de liberă practică din comune trebuie respectate necondiționat, se mai spune în comunicat.