Orange nu scapă de amenda Concurenței de peste 140 milioane lei pentru abuz de poziție dominantă, dar mai are speranța unui recurs

Orange nu scapă de amenda Concurenței de peste 140 milioane lei pentru abuz de poziție dominantă, dar mai are speranța unui recurs
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 16 mar 2017

Curtea de Apel București (CAB) a menținut, printr-o hotărâre ce poate fi atacată cu recurs, cuantumul amenzii de 147,9 milioane de lei aplicată de Consiliul Concurenței în februarie 2011 companiei Orange România, liderul local de telefonie mobilă, au declarat pentru Profit.ro surse juridice.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

În februarie 2011, Consiliul Concurenței a amendat Orange România și Vodafone România cu 268,33 milioane de lei (63 milioane de euro) pentru abuz de poziție dominantă.

Urmărește-ne și pe Google News

În cazul Orange România, amenda s-a ridicat la 147,9 milioane de lei și a reprezentat 3,6% din cifra de afaceri a operatorului în 2010.

La Vodafone România, sancțiunea a fost stabilită la 3,45% din afacerile companiei în 2010, respectiv 120,3 milioane de lei.

STUDIU Jumătate din afacerile de familie din România reușesc succesiunea la a doua generație CITEȘTE ȘI STUDIU Jumătate din afacerile de familie din România reușesc succesiunea la a doua generație

Sursele Profit.ro au precizat că amenzile nu au fost achitate de cei doi operatori de telefonie mobilă, fiind ultimele două cazuri în care instanța a acceptat suspendarea sancțiunii. Ulterior, în cazul altor companii sancționate de Consiliulul Concurenței, suspendarea achitării amenzilor a fost respinsă de către instanță. Astfel, companiile sancționate au achitat integral amenzile aplicate de instituție. În cazul în care acestea vor obține în justiție decizii favorabile, vor recupera sumele achitate de la bugetul statului.

În iunie 2013, avocații Orange România au obținut la Curtea de Apel București (CAB) anularea deciziei prin care Consiliul Concurenței a amendat compania de telefonie mobilă.

“Soluția pe scurt: Admite acțiunea. Anulează decizia nr. 2/14.02.2011. Respinge cererea de intervenție. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunțată în ședință publică în data de 11.06.2013”, arată datele portalului instanțelor de judecată.

VIDEO Fizicienii americani au digitalizat și declasificat zeci de filmări ale testelor nucleare efectuate în SUA după al Doilea Război CITEȘTE ȘI VIDEO Fizicienii americani au digitalizat și declasificat zeci de filmări ale testelor nucleare efectuate în SUA după al Doilea Război

Atât Orange România, cât și Consiliul Concurenței au înaintat recurs împotriva deciziei CAB la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) și instanța le-a admis cererile.

“Decizia nr. 2605/03.06.2014. Admite recursurile declarate de reclamanta S.C. Orange România S.A. și pârâtul Consiliul Concurenței împotriva Sentinței civile nr.1921 din 11 iunie 2013 a Curții de Apel București – Secția a VIII-a Contencios Administrativ și Fiscal. Casează sentința atacată și trimite cauza spre rejudecare la aceeași instanță. Irevocabilă. Pronunțată, în ședință publică, astăzi 3 iunie 2014”, potrivit datelor ÎCCJ.

În cazul Vodafone România, operatorul a obținut în ianuarie 2016, la rejudecarea dosarului, reducerea cuantumului amenzii cu peste 50 milioane de lei, la 69,7 milioane de lei, informație publicată în premieră de Profit.ro. Ulterior, în iunie 2016, Consiliul Concurenței a înaintat recurs la ÎCCJ.

Consiliul Concurenței face recurs împotriva deciziei de reducere a amenzii aplicate Vodafone în 2011 CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței face recurs împotriva deciziei de reducere a amenzii aplicate Vodafone în 2011

În cadrul investigațiilor declanșate în 2006, în urma unor plângeri depuse de către Netmaster Communications SRL, Consiliul Concurenței a constatat că Orange și Vodafone au refuzat să acorde firmei Netmaster accesul la rețele lor de telefonie în vederea terminării apelurilor naționale și internaționale tranzitate de acest operator.

Netmaster solicitase interconectarea la tariful reglementat de ANCOM, tarif mai mic decât cele practicate de Orange și Vodafone.

Interconectarea rețelelor operatorilor și implicit achiziția de către aceștia a serviciilor de terminare a apelurilor permite abonaților din rețele diferite posibilitatea de a se apela între ei. Astfel, realizarea acestor servicii implică preluarea apelurilor provenite sau tranzitate din/prin rețelele altor operatori (Netmaster în acest caz) și livrarea lor la punctul final de destinație (utilizatorii finali ai rețelelor Orange și Vodafone).

Potrivit instituției, abuzurile Vodafone și Orange s-au manifestat pe piețele serviciilor de terminare a apelurilor în propriile rețele de telefonie, piețe pe care fiecare dintre acești operatori deține o poziție de monopol.

Conform legislației în domeniul concurenței, în absența unei justificări obiective, un refuz reprezintă un abuz de poziție dominantă pe piața de acces.

ANCOM: RCS&RDS și Orange România, lideri în 2016 la viteza medie de descărcare a datelor pe Internet CITEȘTE ȘI ANCOM: RCS&RDS și Orange România, lideri în 2016 la viteza medie de descărcare a datelor pe Internet

Orange și Vodafone aveau nu numai obligația de a acorda accesul Netmaster la rețelele lor în vederea terminării apelurilor, dar și pe aceea de a respecta reglementările autorității din domeniu, inclusiv cea de a practica un tarif maxim pentru serviciile respective (indiferent de locul de inițiere a acestora, în afara sau în interiorul României).

Din analiza efectuată de Consiliul Concurentei a rezultat că, până la data de 1 ianuarie 2007, Vodafone și Orange și-au stabilit tarife mai mari pentru serviciul de terminare a apelurilor în internațional, fără a lua în considerare reglementările din domeniu, care stabileau un tarif maxim ce trebuia respectat.

Cele două companii nu au acordat Netmaster accesul la rețelele lor de telefonie pentru terminarea apelurilor originate în internațional și a celor originate în rețelele altor furnizori din România pentru pentru o perioadă de  1 an și jumătate în rețeaua Vodafone și 2 ani și 4 luni în rețeaua Orange.

ASF: Un asigurător de stat pe RCA ar reprezenta un fel de subvenție CITEȘTE ȘI ASF: Un asigurător de stat pe RCA ar reprezenta un fel de subvenție

De asemenea, pentru o scurtă perioadă de timp, cele două companii au limitat terminarea apelurilor naționale provenite din rețeaua Netmaster.

"Veniturile suplimentare obținute de cele două companii pe această piață reprezintă, de fapt, cheltuieli suplimentare ale operatorilor care au terminat apeluri în rețelele Vodafone și Orange. Acest lucru se traduce prin plata unor tarife mai mari de către consumatorii finali”, declara președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, într-un comunicat din februarie 2011.

Netmaster a fost unul dintre furnizorii alternativi de servicii de telefonie fixă din România intrați pe piață începând cu anul 2003, odată cu liberalizarea acesteia.

În prezent, firma nu mai există, fiind radiată (fuziune prin absorbție) din august 2008.

Firma a fost cumpărată de New Com Telecomunicații, care și-a vândut la rândul său baza de clienți către RCS&RDS și Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom), pe fondul unor probleme financiare generate de recesiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurentei
orange
amenda
contestatie
instanta