DNA: Șefii DIPI au schimbat destinația fondurilor și-au însușit banii, iar apoi au secretizat rapoartele

DNA: Șefii DIPI au schimbat destinația fondurilor și-au însușit banii, iar apoi au secretizat rapoartele
scris 29 aug 2016
Șefii Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) din cadrul MAI au aprobat mai multe rapoarte prin care au schimbat destinația fondurilor destinate misiunilor operative, pe care le-au cheltuit pentru protocol sau chiar și-au însușit sumele după care au secretizat documentele, arată procurorii de la Direcția Națională Anticorupție, relatează News.ro.
 
Urmărește-ne și pe Google News
„În perioada 2014 - 2015, persoane cu funcții de conducere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Departamentul de Informații și Protecție Internă au aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația unor sume de bani ce erau alocate pentru cheltuieli operative ale DIPI. Astfel, banii ce urmau să fie folosiți pentru acțiuni sau misiuni cu caracter informativ-operativ au fost îndreptați către cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției. În acest sens, necesitatea efectuării unor cheltuieli operative a fost atestată în mod fals”, arată procurorii Direcției Naționale Anticorupție.
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
 
Anchetatorii au strâns probe care arată că, o parte din sumele care erau destinate misiunilor au fost însușite de ofițerii cu funții de conducere din cadrul DIPI. 
 
„Pentru a ascunde deturnarea de fonduri, persoane din conducerea instituției au dispus clasificarea unor informații și înregistrarea unor înscrisuri în evidențele documentelor secrete de stat ale DIPI, deși divulgarea lor nu ar fi fost de natură să producă daune securității naționale”, mai arată procurorii.
 
Rareș Văduva le-a declarat jurnaliștilor, în momentul în care a părăsit sediul parchetului anticorupție, că "informațiile clasificate sunt și trebuie să rămână clasificate”. Văduva a mai spus că nu va face declarații, iar punctul său de vedere va fi exprimat, pe cale legală, în cadrul dosarului penal.
 
Procurorii mai arată că Rareș Văduva, în momentul în care a fost demarată ancheta care îl privea pe vicepremierul Gabriel Oprea și pe foștii șefi ai DIPI a refuzat declasificarea documentelor în mod repetat, astfel încât să fie excluse o serie de probe ce ar fi susținut acuzațiile aduse de procurori.
 
Comisarul-șef Rareș Văduva, șeful Departamentului de Informații și Protecție Internă din cadrul MAI, care a fost audiat, luni dimineață, la DNA, a fost pus sub acuzare pentru favorizarea făptuitorului, obstrucționarea justiției, deturnare de fonduri și abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce procurorii au descoperit detalii noi în dosarul în care a fost trimis în judecată Gabriel Oprea și fostul șef al DIPI, comisarul-șef Nicolae Gheorghe, arată procurorii. Văduva a ajuns la DNA însoțit de avocat și a plecat în jurul orei 9.30.
 
Procurorii au disjuns o parte a dosarului în care au fost trimiși în judecată fostul vicepremier Gabriel Oprea, fostul șef al DIPI Nicolae Gheorghe și fostul adjunct al șefului DIPI, Nelu Zărnică, arată surse judiciare.
 
Văduva este la conducerea DIPI din luna februarie, după ce Nicolae Gheorghe a fost demis de la conducerea acestui departament, alături de adjunctul său Nelu Zărnică, cei doi fiind puși sub acuzare de procurorii DNA pentru abuz în serviciu și deturnare de fonduri în dosarul legat de cumpărarea de către DIPI a unui Audi A8 pentru protecția demnitarilor.
 
Mașina a fost cumpărată cu bani care erau destinați doar pentru achiziții necesare în cazuri de combatere a corupției, fiind folosită doar de fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea, din 21 august până în octombrie 2015. În acest dosar, Nicolae Gheorghe a fost trimis în judecată alături de Gabriel Oprea.
 
În 2 martie, procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au pus sub învinuire pe Gabriel Oprea, fost ministru al Internelor și fost vicepremier pentru securitate națională, acuzația care i-a fost adusă fiind de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
 
Potrivit DNA, în 13 iulie 2015, fostul ministru al Internelor a dispus suplimentarea cu 410.000 de lei a fondurilor pentru cheltuielile operative ale DIPI și a aprobat cumpărarea unui autoturism Audi A8 pentru "asigurarea protecției demnitarilor". Banii au fost însă cheltuiți ilegal pentru cumpărarea mașinii, în condițiile în care puteau fi folosiți doar pentru achiziții necesare în cazuri de combatere a corupției.
 
Procurorii spun că Gabriel Oprea ar fi fost ajutat în acest demers de Nicolae Gheorghe, aflat atunci la conducerea DIPI, și de Gabriel Nicolae Pavel, care era șeful Serviciului juridic din DIPI, ambii fiind cercetați în dosar. 
 
Din decembrie 2014, Rareș Văduva a fost adjunctul șefului Departamentul de Informații și Protecție Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, având rang de subsecretar de stat. El a ocupat această funcție până în februarie, când a fost numit la șefia departamentului, după ce Nicolae Gheorghe a fost demis în urma dosarului de corupție. În perioada 2006-2014, Rareș Văduva a ocupat funcții de conducere și de execuție în cadrul Serviciului Român de Informații , după ce între 1999 și 2004 a lucrat la Inspectoratul de Poliție Județean Tulcea.
 
Rareș Văduva le-a declarat jurnaliștilor în momentul în care a părăsit sediul parchetului anticorupție că "informațiile clasificate sunt și trebuie să rămână clasificate”. Văduva a mai spus că nu va face declarații, iar punctul său de vedere va fi exprimat, pe cale legală, în cadrul dosarului penal.
 
viewscnt
Afla mai multe despre
dipi
dna