Grupul Deutsche Telekom a început teste 5G în 6 țări, instalând 150 de antene în Austria, Germania, Grecia, Ungaria, Polonia și Olanda, care ar urma să transmită date în această rețeau în primul trimestru al anului. În România, Telekom România, aflată sub controlul grupului german, a atenționat cu o posibilă absență de la licitația 5G din cauza OU 114/2018, generând reacția ministrului Comunicațiilor, Alexandru Petrescu.
"5G devine real în 2019", a transmis Claudia Nemat, membru al consiliului pentru tehnologie și inovare la Deutsche Telekom, anunțul, postat pe site-ul companiei, fiind însă valabil, la acest moment, pentru alte țări decât România.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Luni, ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, a reacționat la mesajul Telekom România privind posibila absență de la licitația 5G, și a cerut conducerii grupului de telecomunicații să revină cu rectificare, argumentând că statul deține o participație importantă, de aproape 46% din acțiuni, la această companie.
Telekom România este prezentă pe piața românească din 2014, după rebranding-ul comun al Romtelecom și COSMOTE România.
Prin Ministerul Comunicațiilor, statul are o participație de 45,96% în capitalul social al Telekom Romania Communications (fost Romtelecom), care, la rândul ei, deține 30% din acțiunile fostului Cosmote.
Grupul elen OTE controlează 54,04% din acțiunile fostului Romtelecom. Deutsche Telekom este cel mai mare acționar al OTE.
În 2018, potrivit datelor DT, grupul de firme Telekom Romania a înregistrat venituri totale de 933 milioane de euro, în scădere cu 4% față de 2017, iar EBITDA (rezultatul brut al exploatării) a coborât cu 16,9%, la 138 milioane de euro.