Salariile personalului medical s-au triplat, comparativ cu anul 2014, însă deficitul de cadre din sistem de menține, arată un raport realizat de Curtea de Conturi în urma auditului făcut la spitalele publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății. În pofida lipsei de personal, 83% din posturile vacante din spitalele Ministerului de resort nu au fost scoase la concurs în perioada 2014-2021, în acest context auditorii recomandând Ministerului să realizeze o bază de date integrată și actualizată în timp real, care să reflecte numărul de posturi vacante de medici pe specialități și care să includă și situația rezidenților.
Situația celor 58 de spitale aflate în subordinea Ministerului Sănătății a fost analizată de auditorii de la Curtea de Conturi în anul 2022, în cadrul unei misiuni de audit al performanței privind managementul resurselor umane și a dezvoltării infrastructurii unităților sanitare spitalicești, pentru perioada 2014-2021.
„În ceea ce privește managementul resurselor umane, raportul arată cum salariile personalului medical au crescut în medie de trei ori față de anul de raportare 2014, însă gradul mediu de ocupare a posturilor vacante de medici a fost de 72%, iar al asistenților medicali de 80%. În medie, în perioada analizată, 83% din posturile vacante din sistemul sanitar nu au fost scoase la concurs. În primele 10 specialități medicale cu cel mai mare deficit de medici se încadrează: anestezie și terapie intensivă, psihiatrie, cardiologie, radiologie-imagistică medicală, chirurgie generală, recuperare, medicină fizică și balneologie, medicină de urgență, medicină de laborator, medicină internă și gastroenterologie”, sunt concluziile misiunii de audit, făcute publice sâmbătă de Curtea de Conturi, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Auditorii propun Ministerului Sănătății o serie de soluții pentru rezolvarea problemelor legate de personalul din sistem. Una dintre acestea se referă la înființarea unei baze de date integrate și actualizate în timp real, care să reflecte numărul de posturi vacante de medici pe specialități și care să includă și situația rezidenților.
„Referitor la managementul resurselor umane, raportul concluzionează necesitatea înființării unei baze de date integrate care să fie actualizată în timp real și să reflecte numărul de posturi vacante de medici pe specialități, cu acces pe nivel de competență. Totodată, această bază de date ar trebui să reflecte numărul medicilor rezidenți care au finalizat pregătirea în rezidențiat și s-au întors/nu s-au întors la postul pentru care au candidat la concursul de rezidențiat”, transmite Curtea de Conturi.
Auditorii publici recomandă de asemenea „identificarea și implementarea unor metode de stimulare a medicilor rezidenți, în colaborare cu ministerele care au în subordine unități sanitare cu rețea proprie, cu autoritățile publice locale și cu universitățile de specialitate, astfel încât după finalizarea pregătirii aceștia să-și continue activitatea în spitalele unde sunt încadrați pe post”.