În contextul perspectivei dublării raportului salariați – pensionari, de la 1,3 în anul 2014 la 2,5 peste 18 ani, reprezentanții administratorilor de fonduri de pensii facultative (Pilonul III) recomandă viitorilor angajați să cotizeze de la primul salariu pentru a avea posibilitatea acumulării unei sume mai consistente până la pensionare.
“Cu cât perioada de contribuție este mai mare, cu atât suma acumulată va fi mai consistentă la vârsta pensionării. La Certinvest Pensii, suma minimă la Pilonul III este 60 de lei pe lună, adică 3 pachete de țigări. Nu este un efort prea mare”, a declarat joi directorul general al administratorului, Corina Cucoli, la un eveniment de specialitate.
Ea a adăugat că Pilonul III este pentru tineri, care au posibilitatea să cotizeze la un fond de pensii faculative o perioadă mai lungă de timp, suma acumulată la vârsta pensionării fiind astfel mai mare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Într-adevăr, pentru angajații în vârstă de 40 de ani și cu rate la credite este mai dificil, dar nu imposibil. Pe de altă parte, dacă perioada de cotizare rămasă la dispoziție este mai scurtă, atunci contribuția la Pilonul III trebuie să fie mai ridicată”, a spus Cucoli.
Reprezentantul Certinvest Pensii a afirmat că, în urma discuțiilor în spațiul public despre o posibilă naționalizarea a pensiilor private obligatorii (Pilonul II), numeroși clienți ai companiei dar și alte persoane au solicitat informații despre pensiile private și facultative.
"Lumea ne-a întrebat ce se întâmplă cu pensiilor lor, ce sume s-au acumulat în cont. Alții s-au arătat interesați să devină participanți la Pilonul III sau au solicitat majorarea contribuției", a mai spus Cocoli.
Potrivit datelor prezentate de șeful Allianz-Țiriac Pensii, Iulius Postolache, Pilonul II numără 6,88 milioane de contributori în 7 fonduri cu active nete de 33,95 miliarde de lei (7,46 miliarde de euro). Pilonul II a fost lansat în mai 2008.
În schimb, Pilonul III, unde salariații contribuie voluntar din mai 2007, are active de 1,6 miliarde de lei (353 milioane de euro) în 10 fonduri de profil. Numărul participanților a atins 422.000 la 31 martie.
"Creșterea raportului salariați-pensionari va fi o povară pentru toată lumea, salariați, angajatori și bugetul de stat", a spus Postolache.