Guvernul cubanez supune duminică unui referendum Constituția țării, sperând să obțină astfel un plebiscit în favoarea socialismului, în timp ce cel mai aproiat aliat al său, Venezuela, se află în haos, relatează AFP.
Vizat de Washington, la fel ca Nicolas Maduro, președintele Miguel Diaz-Canel a continuat, în ultimele zile, să lege votul de grava criză politică ce zguduie Caracasul, scrie News.ro.
”Cuba se ridică și spune Da Constituției și își confirmă susținerea față de Revoluția bolivariană și față de președintele Nicolas Maduro”, a scris el pe Twitter.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Peste opt milioane de cubanezi sunt așteptați în secțiile de votare, de la ora locală 7.00 (14.00, ora României) și până la ora locală 18.00 (luni, 1.00, ora României), iar primele rezultate urmează să fie cunoscute luni după-amiaza.
La fel ca și Constituția din 1976 pe care urmează să o înlocuiască, textul insistă asupra caracterului ”irevocabil” al socialismului, în vigoare în Cuba de la Revoluția din 1959 și devenit inamicul jurat al lui Donald Trump pe continentul american.
Trump a sat asigurări că ”zilele comunismului sunt numărate în Venezuela, însă și în Nicaragua și Cuba”, și a promis că Statele Unite nu vor fi ”niciodată o țară socialistă”.
STINDARDUL SOCIALISMULUI
Însă, la mai puțin de 200 de kilometri de coastele americane, noua Constituție cubaneză nu schimbă caracterul unic al Partidului Comunist și reafirmă că ”ființa umană nu-și atinge demnitatea deplină decât în socialism și comunism”.
Reforma vizează mai întâi să adapteze textul fundamental la deschiderea economică a insulei, care le permite din 2008 particularilor să se lanseze în activități private - în prezent 591.000, adică 13% din forța de muncă.
Noua Constituție recunoaște astfel piața, proprietatea privată și investițiile străine ca necesare, într-o economie înceată, subminată de penurii.
Însă dezbaterea politică pare aproape să eclipseze aceste considerații. Îngrijorată de furtuna care-l amenință pe Maduro, Cuba a hotărât să-și agite reforma constituțională ca pe un stindard al socialismului, în apărarea aliatului său.
”Venezuela nu este singură. Nu vă atingeți de Venezuela”, dă asigurări președinele Diaz-Canel, pentru care un vot de ”da” în favoarea Constituției este ”un vot pentru socialism, pentru patrie și revoluție”, dar și un răspuns la amenințările cu sancțiuni ale lui Trump la adresa Havanei.
Politologul Carlos Alzugaray consideră că agresivitatea președintelui american ”a fost o bună propagandă pentru «da» (...). Sunt mulți oameni, văzându-i vorbind, care vor vota «da» pentru a apăra independența în fața amenințării americane”.
Guvernul cubanez nu-și precupețește de altfel eforturile, de mai multe săptămâni, în campania sa în favoarea ”da” (#YoVotoSi), omniprezentă pe rețele de socializare, la televiziune și pe autobuze și magazine de pe insulă.
”OPORTUNITATEA DE A SPUNE NU”
Opoziția, care îndeamnă în general al abținere sau la vot nul, pledează de această dată în favoarea unui mare ”nu”.
”Este evident că acest «nu» răsunător merge dincolo de un «nu» spus Constituției, este un «nu» spus regimului care caută să se mențină la putere”, declară pentru AFP disidentul Jose Daniel Ferrer.
Buletinul de vot oferă o alegere între două căsuțe - ”da” și ”nu” - ca răspuns la întrebarea ”Ratificați noua Constituție a Republicii?”.
”Două opțiuni - una favorizează regimul, iar cealaltă reprezintă unica oportunitate a poporului, de ani de zile, de a-i spune nu”, tranșează opozantul.
Criticat de Biserica Catolică din cauza ”ideologiei unice”, centrate pe socialism, textul a fost respins de o parte a cubanezilor pe Internet, mai ușor accesibil, după instalarea în decembrie a unei rețele 3G.
Însă sloganul #YoVotoNo este amplu împărtășit pe rețele de socializare. El este greu de văzut în altă parte. Este absent din spațiul public și este chiar cenzurat în SMS-uri, a putut să verifice AFP.
În 1976, Constituția a fost validată cu 97,7% din voturi prin referendum. Anul acesta, Carlos Alzugaray mizează mai degrabă pe ”70 până la 80%”. ”Societatea s-a schimbat, iar această schimbare se va reflecta în vot”.