Comisia Europeană a adoptat, miercuri, programul de lucru pentru 2020, pe lista noilor inițiative ce urmează a fi prezentate Parlamentului European spre adoptare regăsindu-se o propunere privind regimul criptomonedelor, precum și inițiative ce vizează garantarea unui salariu minim echitabil pentru lucrătorii din Uniunea Europeană.
Agenda Comisiei pentru acest an include 43 de inițiative noi, dar și retragerea unui număr de peste 30 de propuneri care au fost înaintate anterior Parlamentului spre adoptare și care nu mai corespund priorităților politice ale noului Executiv de la Bruxelles.
Noile inițiative sunt grupate în jurul a șase “ambiții emblematice”: Pactul ecologic european, Europa digitală, economia în serviciul cetățenilor, UE pe plan internațional, promovarea stilului de viață european și promovarea democrației, potrivit unui comunicat al noului Executiv de la Bruxelles.
“Actuala Comisie se angajează să abordeze provocările generaționale cu care ne confruntăm, cum ar fi schimbările climatice, digitalizarea și migrația. Ne angajăm să obținem rezultatele pe care ni le-am propus în cadrul Pactului ecologic european și să îmbunătățim șansele cetățenilor și ale întreprinderilor europene în contextul transformării digitale. Acest program de lucru ne va ajuta să construim o Uniune mai ambițioasă”, a declarat președinta Comisiei, Ursula von der Leyen.
Printre inițiativele noi din acest an se află o serie de propuneri privind îmbunătățirea securității în domeniul finanțelor digitale, inclusiv un proiect legislativ referitor la criptoactive, care ar urma să fie prezentat în trimestrul al treilea.
De asemenea, Comisia va prezenta un instrument legal cu privire la garantarea unui salariu minim echitabil pentru toți lucrătorii din UE și va înființa un sistem european de reasigurare pentru indemnizațiile de șomaj.
Principalele strategii ale Comisiei în 2020:
- Un Pact ecologic european: După ce și-a prezentat primele inițiative-cheie în lunile decembrie 2019 și ianuarie 2020, Comisia va propune un act legislativ european privind clima, menit să consacre în legislație obiectivul atingerii neutralității emisiilor de carbon în 2050. Un pact european privind clima va conjuga toate aceste eforturi, cooptând în acest sens regiunile, comunitățile locale, societatea civilă, școlile, industria și cetățenii. De asemenea, UE va avea un rol de prim-plan în negocierile internaționale care se vor derula în perspectiva COP26 de la Glasgow. Comisia va prezenta inițiative menite să combată declinul biodiversității și – prin intermediul Strategiei „de la fermă la consumator” – să îi ajute pe fermieri să furnizeze într-un mod mai durabil consumatorilor alimente de înaltă calitate, sigure pentru consum și la prețuri accesibile.
- O Europă pregătită pentru era digitală: O nouă Strategie europeană privind datele va permite Uniunii să profite la maximum de valoarea enormă pe care o reprezintă în economia digitală datele fără caracter personal ca bun care se răspândește necontenit și este continuu reutilizabil. Aceasta va prevedea utilizarea în condiții optime a potențialului datelor digitale și dezvoltarea și promovarea utilizării inteligenței artificiale într-un mod care să respecte valorile noastre europene și drepturile fundamentale. O nouă Strategie industrială pentru Europa va consolida capacitățile noastre industriale și de inovare, iar Actul legislativ privind serviciile digitale va consolida piața unică a serviciilor digitale și va oferi întreprinderilor mai mici claritatea juridică și condițiile concurențiale echitabile de care au nevoie.
- O economie în serviciul cetățenilor: După ce și-a prezentat în ianuarie 2020 primele idei privind o Europă socială puternică, Comisia va lua măsuri pentru a integra cele două tranziții, tranziția digitală și cea climatică, în modelul nostru unic în lume de economie socială de piață, garantând astfel faptul că economia noastră știe să îmbine echitatea socială cu durabilitatea și creșterea economică. Respectând tradițiile naționale, Comisia va prezenta propuneri care le vor garanta lucrătorilor din UE un salariu minim echitabil, vor înființa un sistem european de reasigurare pentru indemnizațiile de șomaj și vor lansa inițiative care să garanteze o impozitare eficace și echitabilă. Comisia va propune, de asemenea, o garanție europeană pentru copii pentru a le asigura accesul la servicii de bază și va consolida Garanția pentru tineret pentru a sprijini educația tinerilor, precum și oportunitățile de formare și de muncă de care au nevoie aceștia.
- O Europă mai puternică pe plan internațional: Comisia va elabora noi strategii de colaborare cu vecinii noștri din Africa și Balcanii de Vest. Comisia va continua să pledeze pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord și Albania. În paralel, va urmări să mențină ritmul reformelor prin propunerea unor modalități prin care să se accelereze procesul de aderare și care să vizeze inclusiv metodologia de extindere și stabilirea unui cadru consolidat de investiții. Ne vom menține angajamentul de a apăra, a aduce în pas cu vremurile și a îmbunătăți ordinea mondială bazată pe norme, astfel încât aceasta să reflecte realitățile actuale. Pentru a consolida rolul geopolitic al Comisiei, toate inițiativele incluse în programul de lucru vor avea o dimensiune externă puternică.
- Promovarea modului de viață european: Comisia va prezenta un nou Pact privind migrația și azilul, care va constitui elementul central al reformei politicii în domeniul azilului. De asemenea, va sprijini protejarea sănătății europenilor și își va asuma o poziție de lider în eforturile de combatere a cancerului. Inițiativele vor contribui la intensificarea investițiilor în competențele cetățenilor, oferindu-le mijloacele necesare pentru a aborda cu stăpânirea necesară provocările legate de tranziția digitală și cea ecologică. Comisia va prezenta, de asemenea, o nouă Strategie a UE privind uniunea securității, în care va indica domeniile în care Uniunea poate aduce valoare adăugată pentru a sprijini statele membre în asigurarea securității – de la combaterea terorismului și a criminalității organizate la prevenirea și depistarea amenințărilor hibride, consolidarea securității cibernetice și sporirea rezilienței infrastructurii critice.
- Un nou elan pentru democrația europeană: Împreună cu celelalte instituții ale UE și cu alți parteneri, Comisia va lansa Conferința privind viitorul Europei, implicându-i pe cetățeni în procesul de modelare a acțiunilor UE. Comisia va continua să asigure în UE o cultură solidă a statului de drept. Vom analiza, de asemenea, modul în care noile realități demografice afectează aspecte dintre cele mai diverse, de la ocuparea forței de muncă la protecția socială, sănătatea publică, finanțele publice și politica regională, conectivitatea digitală, competențele și integrarea, și vom răspunde prin inițiative privind îmbătrânirea populației, de exemplu.
Lista noilor inițiative poate fi consultată aici.