Creditul privat crește în august cu cel mai ridicat ritm anual din ultima perioadă, împins de împrumuturile în lei pentru populație

Creditul privat crește în august cu cel mai ridicat ritm anual din ultima perioadă, împins de împrumuturile în lei pentru populație
scris 25 sep 2017

Creditul privat acordat de bănci a crescut în luna august cu 0,7% față de iulie, pe fondul avansului creditului în lei acordat populației. Ritmul anual de creștere pentru creditul neguvernamental a ajuns la 6,5%, cel mai ridicat din ultimii ani. Românii au pus mai mulți bani și în economisire în luna august.

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a crescut în luna august 2017 față de luna iulie 2017 cu 1,5 miliarde de lei, până la nivelul de 229,4 miliarde de lei, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României.

Urmărește-ne și pe Google News

Creditul în lei s-a majorat cu 1,3%, în timp ce creditul în valută exprimat în lei s-a diminuat cu 0,3% (exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 1%).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Piața asigurărilor a crescut cu 8% în primele șase luni, la 5,04 miliarde de lei. City rămâne lider, brokerii și segmentul RCA scad ca pondere. Industria este profitabilă CITEȘTE ȘI Piața asigurărilor a crescut cu 8% în primele șase luni, la 5,04 miliarde de lei. City rămâne lider, brokerii și segmentul RCA scad ca pondere. Industria este profitabilă

Față de august 2016, creditul privat a crescut cu peste 14 miliarde de lei (6,5%), pe seama creșterii cu 16,4% a componentei în lei și a diminuării cu 5,9% a componentei în valută exprimată în lei (exprimat în euro, creditul în valută s-a redus cu 8,7%).

Creditul acordat populației a ajuns la 119,3 miliarde de lei, din care componenta în lei reprezintă 76,2 miliarde de lei. Față de iulie, creditul acordat populației în lei a crescut cu 2,4%, unul dintre cele mai ridicate ritmuri din acest an, în timp ce soldul în valută s-a diminuat cu 0,5%.

Față de august 2016, creditul acordat persoanelor fizice a crescut cu 8,5 miliarde de lei (7,7%), îndeosebi din avansul de 22,1% a componentei în lei, temperată de scăderea cu 10,9% a celei în valută, care este de câțiva ani în scădere, ca urmare a reorientării băncilor spre finanțarea în lei și a programului Prima Casă.

Companiile și-au redus creditele la bănci cu 0,1% în august față de iulie, până la 110 miliarde de lei, pe fondul diminuării atât a finanțărilor în valută, cât și a celor în lei.

Creditul acordat companiilor este, însă, în creștere față de anul trecut, cu un avans de peste 5,5 miliarde de lei (5,3%), pe seama unui avans al finanțărilor în lei cu 10,2% la 63,8 miliarde de lei și a unui declin ușor a celor în valută cu 0,7% la 46,3 miliarde de lei.

În cazul companiilor, influența scoaterii din bilanțuri ale creditelor neperformante s-a diminuat, ceea ce a permis ca împrumuturile nou-acordate să se reflecte într-un sold mai mare.

Împrumuturile acordate de bănci sunt finanțate de câțiva ani din surse interne, în condițiile în care depozitele la bănci au crescut constant, stimulate de politica monetară relaxată a BNR, care a lăsat lichiditate în piață, dar și de creșterile salariale, care s-au dus în conturi curente și, mai departe, în conturile companiilor, prin consum.

Depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au crescut în luna august 2017 cu 1,6% față de luna iulie 2017, până la nivelul de 284,9 miliarde de lei. Față de august 2016 avansul este de 10,2%.

Depozitele în lei ale gospodăriilor populației au scăzut cu 0,2%, până la 107,5 miliarde de lei. La 31 august 2017, depozitele în lei ale gospodăriilor populației au înregistrat o creștere de 10,9% față de 31 august 2016.

Depozitele în lei ale persoanelor juridice (societăți nefinanciare și instituții financiare nemonetare) au crescut cu 4,4%, până la 86,2 miliarde de lei. Față de august 2016, depozitele în lei ale persoanelor juridice s-au majorat cu 10,9%.

Depozitele în valută ale rezidenților gospodării ale populației și persoane juridice (societăți nefinanciare și instituții financiare nemonetare), exprimate în lei, au crescut cu 1,2%%, până la nivelul de 91,1 miliarde de lei (exprimate în euro, depozitele în valută s-au majorat cu 0,6%, până la 19,8 miliarde de euro). Comparativ cu aceeași lună a anului precedent, depozitele în valută ale rezidenților exprimate în lei au crescut cu 8,8% (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenților s-au majorat cu 5,%).

Depozitele în valută ale gospodăriilor populației exprimate în lei au crescut cu 10,4% (exprimate în euro, depozitele în valută s-au majorat cu 7,1%), iar depozitele în valută ale persoanelor juridice exprimate în lei s-au majorat cu 5,4% (exprimate în euro, depozitele în valută ale firmelor au crescut cu 2,3%).

Deși avem un avans important al depozitelor, sumele includ atât depozitele la termen cât și depozitele overnight, adică banii din conturi curente.

Doar depozitele la termen pot fi considerate economisire per se, iar aici avem o creștere de 1,7% în termeni lunari, la 131,5 miliarde de lei, dar o scădere de 1,4% în termeni anuali.

Pe partea de conturi curente și depozite la vedere, avansul este de 1,7% în termeni lunari la 137,8 miliarde de lei, și de 24,8% în termeni anuali.

viewscnt
Afla mai multe despre
credit in lei
credit in valuta
crestere credit
depozite la termen