Europenii încă mai așteaptă după trei runde de negocieri propuneri ”concrete” cu privire la Brexit, în pofida eforturilor lui May de a debloca discuțiile prin discursul de la Florența

Europenii încă mai așteaptă după trei runde de negocieri propuneri ”concrete” cu privire la Brexit, în pofida eforturilor lui May de a debloca discuțiile prin discursul de la Florența
scris 25 sep 2017

Europenii așteaptă în continuare din partea britanicilor, luni, la Bruxelles, după trei runde de negocieri fără progrese notabile, propuneri ”concrete” în cea de a patra rundă, în pofida eforturilor Theresei May de la sfârșitul săptămânii de a debloca discuțiile cu privire la Brexit, scrie AFP.

Timpul presează ambele părți, care încearcă să soluționeze mai întâi trei dosare prioritare: garantarea drepturilor cetățenilor direct vizați de plecarea regatului din UE, ”încheierea conturilor” și problema irlandeză, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

La deschiderea negocierilor, obiectivul era ca această primă etapă să fie încheiată în toamnă, pentru a se trece la discuții despre natura viitoarei relațiii dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit, însă speranțele respectării acestui calendar par slabe.

Retailerul online Fashion Days, creștere cu 70% a afacerilor. Principalul canal de vânzare a devenit telefonul mobil CITEȘTE ȘI Retailerul online Fashion Days, creștere cu 70% a afacerilor. Principalul canal de vânzare a devenit telefonul mobil

”Ne vom acorda tot timpul de care avem nevoie și apoi ne vom înhăma la a doua fază”, a declarat cu câteva zile înainte de deschiderea celei de a patra runde un oficial european de rang înalt.

”La ora actuală, absolut nimeni nu crede că vom fi gata în octombrie”, a adăugat această sursă, care nu a exclus însă o relansare de ultim moment înaintea summitului european din 19-20 octombrie.

Lui Michel Barnier îi revine sarcina să evalueze progresul negocierilor și să le propună Celor 27 să treacă la următoarea fază.

Premierul Theresa May a pledat vineri, în Italia, într-un discurs foarte așteptat, în favoarea unui Brexit ”soft”, cu o perioadă de tranziție de doi ani, într-o încercare de a relansa negocierile.

ÎNȘELĂTORIE FINANCIARĂ

Ea s-a angajat ”să onoreze” angajamentele financiare pe care și le-a asumat țara sa în calitate de membră UE.

Însă nu a avansat vreo cifră și nu a făcut vreo precizare.

Europenii nu au cerut să se stabilească o sumă pentru a se avansa către faza următoare a negocierilor, ci ei cer o ”metodologie” în vederea calculării sumei angajamentelor britanice.

În ceea ce-i privește pe europeni, soluționarea financiară a divorțului este evaluată undeva între 60 și 100 de miliarde de euro, potrivit mai multor surse.

Cotidianului The Times, care dezvăluie că Londra a acceptat să plătească 40 de miliarde de lire sterline (45 de miliarde de euro) - 20 de miliarde de lire sterline drept contribuție la bugetul european până în 2020 și alte 20 de miliarde de lire sterline în contul altor angajamente -, ministrul britanic însărcinat cu Brexitul David Davis i-a declarat că suma este ”inventată”.

”Nu voi da o cifră pe post. Ar fi ridicol să fac așa ceva. Însă avem o idee destul de clară de unde vrem să pornim” în acest subiect, a declarat el duminică pentru BBC.

Omologul său european, francezul Michel Barnier, care conduce negocierile în numele UE, a salutat un discurs ”constructiv” al lui Theresa May, care ”traduce o voință de a progresa în contextul în care timpul trece”.

Însă, în același timp, el a cerut ”traducerea” acestor declarații ”în poziții de negociere, pentru a se înregistra progrese reale”.

Astfel cu privire la propunerea lui May referitoare la ”factură”, el a dat asigurări că Uniunea va ”verifica (...) dacă această asigurare acoperă toate angajamentele pe care și le-a asumat Regatul Unit în calitate de stat membru” al UE.

Barnier a notat, în plus, că premierul nu a oferit clarificări cu privire la modul în care Regatul Unit intenționează să se angajeze să garanteze Acordurile de Pace în Irlanda.

Data lansării negocierilor din septembrie a fost decalată cu o săptămână, pentru a avea loc după intervenția lui May.

Precedenta sesiune de negocieri, la sfârșitul lui august, s-a încheiat cu ambele tabere aruncându-și una celeilalte vina puținelor progrese realizate.

Detalii despre sesiunea de negocieri nu au fost oferite. Ea se desfășoară de obicei timp de patru zile.

O întâlnire este prevăzută marți, la Londra, între Theresa May și Donald Tusk, președintele Consiliului European, organul din care fac parte liderii statelor membre UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
bruxelles