Creditul privat a accelerat la cel mai ridicat nivel din acest an. Împrumuturile pentru firme au mers mai bine decât cele pentru populație. Românii se îndreaptă tot mai mult către economisirea în valută

Creditul privat a accelerat la cel mai ridicat nivel din acest an. Împrumuturile pentru firme au mers mai bine decât cele pentru populație. Românii se îndreaptă tot mai mult către economisirea în valută
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 24 iul 2018

Creditul acordat populației și firmelor a crescut cu 1,4% în iunie față de luna mai și cu 6,8% în termeni anuali, după un avans de 0,3% în mai față de aprilie, accelerând astfel la cel mai ridicat nivel din acest an. Creditul pentru companii pare să-și revină, după o creștere de 1,7% față de mai și de 3,5% față de anul anterior.

Creditul privat acordat de bănci a ajuns la 242,4 miliarde de lei, în creștere cu circa 3,3 miliarde de lei față de luna mai.

Urmărește-ne și pe Google News

Creditul acordat populației a avansat cu circa 1% față de luna mai, adăugând 1,2 miliarde de lei la un sold total de 128,2 miliarde de lei. Creditul în lei a crescut cu 1,9%, iar cel în valută a scăzut cu 1%. Față de iunie 2017, creditul acordat populației a luat un avans de 10% (11,6 miliarde de lei), pe fondul creșterii împrumuturilor în lei cu 22%.

Evoluția interesantă vine din zona companiilor, unde creditarea dă semne de revenire.

O nouă îngrijorare pentru Isărescu.\ CITEȘTE ȘI O nouă îngrijorare pentru Isărescu."Isteria" ROBOR a ajuns și la casele de pariuri. La ce cote și-ar putea juca românii ratele la bancă

Soldul împrumuturilor către societățile nefinanciare a avansat cu 1,7% (1,8 miliarde de lei) față de luna mai, cel mai ridicat ritm din ultimele 9 luni, la 107,5 miliarde de lei. În luna mai, împrumuturile către firme înregistraseră o contracție de 0,3%.

Față de iunie 2017, creditul către companii a înregistrat un avans de 3,5% (aproape 3,7 miliarde de lei).

Românii se îndreaptă tot mai mult către economisirea în valută

Depozitele rezidenților au crescut cu 1,4% față de mai, la 312,9 miliarde de lei, și cu 12,4% față de anul anterior.

Depozitele în lei ale gospodăriilor populației s-au majorat cu 1%, până la 114,4 miliarde de lei și cu 6,9% față de iunie 2017.

Depozitele în lei ale altor sectoare (societăți nefinanciare și instituții financiare nemonetare) au crescut cu 0,5%, până la circa 95 de miliarde de lei, un avans de 14,6% față de iunie 2017.

Depozitele în valută ale gospodăriilor populației, exprimate în lei, au înregistrat o creștere de 2,8% față de luna mai 2018 (exprimate în euro, depozitele în valută ale gospodăriilor populației s-au majorat cu 2,6%). Față de anul anterior, depozitele în valută ale gospodăriilor populației exprimate în lei au crescut cu 18,9% (exprimate în euro, depozitele în valută ale gospodăriilor populației s-au majorat cu 16,1%).

Depozitele în valută ale altor sectoare (societăți nefinanciare și instituții financiare nemonetare), exprimate în lei, au înregistrat o creștere de 1,9% față de luna mai 2018 (exprimate în euro, depozitele în valută ale altor sectoare s-au majorat cu 1,7%. Comparativ cu aceeași lună a anului precedent, depozitele în valută ale altor sectoare  exprimate în lei s-au majorat cu 12,9%.

viewscnt
Afla mai multe despre
evolutie credite
evolutie depozite
crestere credit