Rolul celor care intermediază vânzarea produselor de asigurare este foarte important, a afirmat Mihaela Cojocaru, directorul Direcției Reglementare-Autorizare de pe segmentul asigurărilor din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), la videoconferința ISF2020. În viziunea Autorității, distribuția produselor de asigurare trebuie realizată de către persoane educate, care au cunoștințe temeinice în domeniu.
"Vrem ca proiectul de normă să intre în vigoare la 01.01.2021, iar noutățile pe care le propune pieței de asigurare sunt legate de introducerea câtorva noțiuni noi, cum ar fi înlocuirea termenului de intermediar în asigurări sau reasigurări cu distribuitor în asigurări sau reasigurări, aliniindu-ne astfel la ceea ce se prevede directiva UE. De asemenea, am introdus ciclurile de pregătire profesională, de trei ani, care, bineînțeles, încep cu pregătirea inițială și se continuă, din 3 în 3 ani, cu pregătirea continuă", a spus Cojocaru.
Un alt element de noutate este introducerea unui examen de definitivat, cu un grad de dificultate mai ridicat, ca o recunoaștere a cunoștințelor teoretice și experienței practice dobândite de specialiștii care au deja cel puțin 6 ani de pregătire profesională continuă.
CITEȘTE ȘI Omniasig obține contul CASCO al elicopterelor IAR Puma ale Forțelor Navale"De asemenea, celelalte elemente de noutate se referă la modul în care este tratată pregătirea persoanelor cu funcții de conducere executivă. Vom face distincție între conducătorii executivi ai intermediarilor principali implicați în activitatea de distribuție și conducătorii executivi ai intermediarilor principali neimplicați în activitatea de distribuție, ci doar au funcție exclusiv administrativă", a spus reprezentantul ASF.
Agenții și asistenții auxiliari vor face programe de pregătire specifice programelor de asigurare și produselor de asigurare pe care aceștia le distribuie sau au posibilitatea să le distribuie.
CITEȘTE ȘI Institutul de Studii Financiare – planuri noi pentru dezvoltarea educației financiare în România. Programele online reprezintă soluția care s-a impus la etapa pandemiei"În privința structurii pregătirii profesionale, știm că directiva prevede pregătire continuă de 15 ore anual sau 15 credite. Propunem structurarea pregătirii profesionale continue pe module de minim 5 ore, cu teme diferite, care nu se repetă mai devreme de 2 ani și care se pot fi urmate la furnizori de programe diferiți. Motivul acestei schimbări este acela ca pregătirea distribuitorilor să fie cât mai diversificată", a mai arătat Cojocaru.
Programele de pregătire profesională vor putea fi urmate și în limbile minorităților naționale, acolo unde se impune acest lucru, cu susținerea examenului final în limba română.
"Suportul de curs care este utilizat poate fi alaborat de către orice furnizor de programe cu respectarea metodologiei ISF. De asemenea, persoanele care au absolvit programe de pregătire în statele UE, în state din SEE, și au diplome în acest sens vor beneficia de recunoșterea acestor diplome. În prezent, ASF analizează propunerile venite din piață, foarte multe de altfel, și sperăm ca până la finele anului să publicăm norma în Monitorul Oficial, pentru ca de la 01.01.2021 să începem anul cu o normă nouă", a mai spus directorul ASF.
În zona distribuției activează circa 300 de brokeri și câteva mii de intermediari secundari, numărul persoanelor ce activează în acest domeniu depășind cifra de 30.000.